Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από ένα από τα κύρια νοσοκομεία της Μαδρίτης κατά της εφαρμογής της μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας που καταργεί την δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας των μεταναστών που δεν έχουν άδεια παραμονής. «Κανένα ανθρώπινο ον δεν είναι παράνομο!», φώναζαν οι διαδηλωτές εν μέσω μιας συναυλίας από κόρνες και σφυρίχτρες μπροστά από το νοσοκομείο Γκρεγκόριο Μαρανιόν.

«Αυτή είναι μια πράξη αντίστασης κατά ενός εντελώς άδικου νόμου», εξήγησε ο Ροδρίγο Ρόχας, ένας 51χρονος Περουβιανός.

«Οι μετανάστες ήταν καλοί όταν ήθελαν φτηνό εργατικό δυναμικό και τώρα που δεν χρησιμεύουν πια σε τίποτα, τους στέλνουν στη σφαγή», πρόσθεσε ο άνδρας αυτός που ζει 15 χρόνια στην Ισπανία. Η μικρή κατασκευαστική επιχείρηση που είχε φτιάξει χρεοκόπησε το 2009 όταν έσκασε η φούσκα στην αγορά ακινήτων.

Μόλις έχασε τη δουλειά του του αφαιρέθηκε η άδεια παραμονής και βρίσκεται σήμερα, όπως εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι μετανάστες, χωρίς χαρτιά ούτε πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Μέχρι σήμερα, οι μετανάστες που δεν είχαν άδεια παραμονής μπορούσαν να εξασφαλίσουν άδεια για να λάβουν ιατρική φροντίδα από τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας.