Πολύ γνωστός παρουσιαστής της αιγυπτιακής τηλεόρασης αρνήθηκε σήμερα κατά την έναρξη της δίκης του στο Κάιρο τις κατηγορίες που τον βαρύνουν για υποκίνηση της δολοφονίας του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι. Ο Τάουφικ Οκάσα, παρουσιαστής της τηλεόρασης που είναι γνωστός για την κριτική που ασκεί στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, κατηγορείται για «υποκίνηση της δολοφονίας του προέδρου και την προσβολή του» κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής του που μεταδόθηκε από τοπικό κανάλι, το οποίο του ανήκει.

Η δίκη του αναβλήθηκε για τις 3 Οκτωβρίου, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αρχές διέκοψαν τη λειτουργία του τηλεοπτικού καναλιού Αλ Φαραΐν (Οι Φαραώ) του Οκάσα για έναν μήνα, αφού υπαινίχθηκε σε εκπομπή του ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο 16 Αιγυπτίων στρατιωτών στην Χερσόνησο του Σινά.

Οι ισλαμιστές στην Αίγυπτο έχουν υποβάλει διάφορες αγωγές κατά δημοσιογράφων, κατηγορώντας τους για υποκίνηση της βίας.

Αιγύπτιοι υπέρμαχοι της δημοκρατίας καταγγέλλουν ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιζητούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και να περιορίσουν την ελευθερία της έκφρασης.

Τον περασμένο μήνα το μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων, Σάλαχ Άμπντελ - Μάκσουντ, διορίστηκε υπουργός Πληροφόρησης, αρμόδιος για τις δημόσιες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες της Αιγύπτου.