Σε μια σειρά κινητοποιήσεων στις περισσότερες εκ των οποίων ηγήθηκε η Μουσουλμανική Αδελφότητα, Ιορδανοί πολίτες από το Αμάν ως την πόλη Μάαν στο νότο απαίτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Φάιζ Ταραουνέχ μετά την αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 10%. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι η αύξηση είναι αναγκαία για να καλυφθεί το έλλειμμα 4,2 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό, που υποστηρίζει ότι οφείλεται στην πολυετή επιχορήγηση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης.

Οι διαδηλωτές στράφηκαν εναντίον της μοναρχίας, που κατηγόρησαν ότι ανέχεται την διαφθορά, που πρόβαλαν ως την πραγματική αιτία της οικονομικής κρίσης στην Ιορδανία. «Το παλάτι στέκει ανάμεσα στο λαό και τα δικαιώματά του», ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές. Ισλαμιστές, αριστεροί και ακτιβιστές κάλεσαν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση.

Έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, διαδηλωτές υποστήριζαν ότι η απόφαση να αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων υπαγορεύτηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Την αληθινή νομιμοποίηση την δίνει ο λαός, όχι τα ξένα συμφέροντα. Η Αμερική δεν προστάτευσε τον [ανατραπέντα πρόεδρο της Τυνησίας] Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι, ούτε τον [θανόντα πρώην ηγέτη της Λιβύης] Μουάμαρ Καντάφι», προειδοποίησε ο Ζεκί Μπάνι Ρσάιντ, ανώτατο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων τριών μηνών στην Ιορδανία, όπου διαδηλωτές παρακινούμενοι από τις λαϊκές εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης καλούν τους τελευταίους 18 μήνες να δοθεί στο λαό το δικαίωμα να εκλέγει κυβερνήσεις. Ως σήμερα, στο χασεμιτικό βασίλειο τις κυβερνήσεις έχει αποκλειστικό προνόμιο να διορίζει ο μονάρχης.