Ο κάτοχος του Νομπέλ Ειρήνης, πρώην αρχιεπίσκοπος του Κέιπ Τάουν Ντέσμοντ Τούτου τάχθηκε υπέρ της παραπομπής σε δίκη για τον πόλεμο στο Ιράκ του βρετανού πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

"Θα πρέπει να προσαχθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου" δηλώνει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Observer.

Ο Τούτου επισημαίνει ότι αφορμή για την έναρξη του πολέμου ήταν τα ψεύδη των δυο ηγετών περί ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στα χέρια του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο επιφανής αγωνιστής κατά του Απαρτχάιντ, και πρώτος μαύρος αρχιεπίσκοπος στη Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία, θεωρεί ότι Μπλερ και Μπους πρέπει να λογοδοτήσουν για το θάνατο χιλιάδων αμάχων.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Τούτου απέσυρε τη συμμετοχή του από διεθνή σύνοδο στο Γιοχάνεσμπουργκ, λόγω της συμμετοχής του Μπλερ σε αυτήν, λέγοντας ότι δε θέλει να μοιραστεί το βήμα με τον «ηθικά αδικαιολόγητο» πρώην πρωθυπουργό.

Εκφράζοντας «έναν μεγάλο σεβασμό για τον αγώνα κατά του απαρτχάιντ» του Ντέσμοντ Τούτου, ο Μπλερ χαρακτήρισε σήμερα στην ιστοσελίδα του τις κατηγορίες του Νοτιοαφρικανού αρχιεπισκόπου περί ψεύδους «μια παλιά ασύστατη φήμη», η οποία είναι λάθος να επαναλαμβάνεται την ώρα που "όλες οι ανεξάρτητες αναλύσεις έχουν δείξει" το αντίθετο.

«Η επανάληψη της παλιάς ασύστατης φήμης ότι είπαμε ψέματα όσον αφορά τα στοιχεία είναι απολύτως εσφαλμένη όπως έχει δείξει καθεμία ξεχωριστά ανεξάρτητη ανάλυση των στοιχείων που έχει γίνει», επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.