Κηδεύτηκαν το Σάββατο οι 24 από τους 34 μεταλλωρύχους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά αστυνομικών τον περασμένο μήνα στα επεισόδια στο μεταλλείο λευκόχρυσου της Λονμίν στην Μαρικάνα της Νότιας Αφρικής, ενώ άλλοι δύο κηδεύονται σήμερα.

Οι απεργοί μεταλλωρύχοι που έπεσαν νεκροί από τα καταιγιστικά πυρά ανδρών της αστυνομίας την 16η Αυγούστου κηδεύτηκαν σε διάφορες περιοχές της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ συνήγοροι έστειλαν μια επιστολή στον πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα με την οποία αξίωσαν την απελευθέρωση των 270 εργαζόμενων σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις για τους φόνους των συναδέλφων τους βάσει του νόμου περί «κοινού σκοπού», που είχε θεσπιστεί επί απαρτχάιντ.

Όμως ανακοίνωση του γραφείου του Ζούμα ανέφερε ότι «ο πρόεδρος δεν μπορεί να συναινέσει στο αίτημα».

Η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για την 6η Σεπτεμβρίου.

Στην πλειονότητά τους οι μεταλλωρύχοι που σκοτώθηκαν κατάγονταν από την επαρχία του Ανατολικού Ακρωτηρίου. Ανάμεσα στις τελετές που έγιναν ήταν μια στο χωριό Εμντουμαζούλου στην οποία κηδεύτηκε ένας 48χρονος μεταλλωρύχος και η 79χρονη μητέρα του, η οποία κατέρρευσε όταν είδε πώς έχασε τη ζωή του.