Μόλις τρεις μήνες έχουν μείνει για τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, και η προεκλογική περίοδος έχει φουντώσει για τα καλά. Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνι διασταυρώνουν σε καθημερινή βάση τα... ξίφη τους, ενώ οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν να διεξάγουν μία μάχη στήθος με στήθος για τον προεδρικό θώκο.

Μέσα σε αυτό το τοπίο, ένα ντοκιμαντέρ το οποίο ασχολείται με το ποιόν του Ομπάμα κατά την προεδρική του θητεία προσπαθεί να ταράζει τα νερά, αφού γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, σε σημείο μάλιστα να βρίσκεται μέσα στις πρώτες θέσεις του αμερικανικού Box Office, με εισπράξεις πάνω από 10 εκατ. δολάρια!


Ο λόγος για το «2016: Obama's America», που βασίζεται στο βιβλίο του Ντινές Ντ' Σούζα «The Roots Of Obama' s Rage» (Οι ρίζες της οργής του Ομπάμα), και έχει σκηνοθετηθεί από τον ίδιο τον συγγραφέα, ο οποίος δηλώνει φανατικός οπαδός των Ρεπουμπλικάνων.


Ο Ομπάμα και το μίσος του για την... αποικιοκρατία

Το βασικό μοτίβο της ταινίας είναι οι ενέργειες του Ομπάμα, βασίζονται στο... μίσος που τρέφει απέναντι στην αποικιοκρατία των ΗΠΑ, και το οποίο σύμφωνα τον Ντ’Σόουζα του το... κληροδότησε ο πατέρας του!

Το «2016: Obama's America» προσπαθεί να δείξει πώς θα είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ το 2016, αν ο Ομπάμα εκλεγεί ξανά πρόεδρος στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

«Ο Ομπαμα έχει ένα Όνειρο, όνειρο του ίδιου του πατέρα του: να διορθώσει τις αμαρτίες της αποικιοκρατίας και να μικρύνει το διεθνές μέγεθος των ΗΠΑ», τονίζει ο Ντ' Σούζα.

Με άλλα λόγια, στο ντοκιμαντέρ σκιαγραφείται ένας αδύναμος πρόεδρος, ο οποίος στα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στα ηνία των ΗΠΑ έλαβε λίγα μέτρα για να μειώσει το χρέος της χώρας του, και σύμφωνα με την υπόθεση αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής του: «Να συρρικνώσει την επιρροή της Αμερικής».


Γκεστ σταρ ο... ετεροθαλής αδελφός!

Μάλιστα, στο ίδιο ντοκιμαντέρ, φιλοξενείται και ο ετεροθαλής αδελφός του προέδρου των ΗΠΑ, τον οποίο ο Ντ'Σόουζα βρήκε σε μία… παραγκούπολη στο Ναϊρόμπι της Κένυας και εμφανίζεται παραμελημένος από τον πιο ισχυρό άνδρα του πλανήτη.

«Ο Τζορτζ είναι ο επαναστάτης της οικογένειας Ομπάμα, είναι κάπως σαν το μαύρο πρόβατο», σχολιάζει ο Ντ' Σούζα. Ο ίδιος βρίσκει τον ετεροθαλή αδελφό του Μπαράκ Ομπάμα «ιδιαίτερα ενδιαφέρον» καθώς ζει σε μια παραγκούπολη, την ώρα που «ο ισχυρός αδελφός του, πολυεκατομμυριούχος, δεν κουνά ούτε το μικρό του δαχτυλάκι για να τον βοηθήσει».

Βέβαια, το γεγονός ότι ο Τζόρτζ Ομπάμα είναι ακτιβιστής και μένει με τη θέληση του εκεί, εντέχνως παραλείπεται από τον σκηνοθέτη ο οποίος προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι από τι στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέκτησε εξουσία, παραμέλησε την οικογένεια του.


Εισπρακτική επιτυχία στα προπύργια των Ρεπουμπλικάνων

Σε κάθε περίπτωση, το έργο του Ντ' Σόουζα απηχεί τις απόψεις των συντηρητικών και ακριβώς στις περιοχές – προπύργια των Ρεπουμπλικάνων το «2016: Obama's America», σπάει... τα ταμεία.

Μάλιστα, η ταινία προβλήθηκε αρχικά ( στα μέσα του Ιουλίου) σε λίγες αίθουσες, κυρίως στην περιοχή του Τέξας, ωστόσο διαδόθηκε γρήγορα με αποτέλεσμα να διανεμηθεί σε ένα ευρύτερο κύκλωμα σινεμά.

Η εταιρία διανομής του φιλμ, η «Rocky Mountain Pictures» από την πλευρά της δηλώνει ξεκάθαρα πως θα συνεχίσει την προώθηση της ταινίας «εκεί όπου υπάρχει ζήτηση», με τελικό στόχο να προξενήσει μια ανεπανόρθωτη ζημιά στο κύρος και την εικόνα του Ομπάμα.

Οι πρώτες κριτικές, ασφαλώς, κάθε άλλο παρά θετικές είναι για την ταινία και πολλοί κριτικοί έσπευσαν να τονίσουν πως η διαλεκτική του φιλμ κάθε άλλο παρά στέκει, με το σενάριο να … «μπάζει» από παντού.


Παναγιώτης Βελισσάρης