Ως μάρτυρα των ναζιστικών εγκλημάτων θέλει να βάλει το κρατίδιο της Θουριγγίας το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλτ στη λίστα μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Το αίτημα θα τεθεί επίσημα για το νέο κατάλογο του 2017 και στόχος, όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού του κρατιδίου, είναι μαζί με τα (ήδη αναγνωρισμένα) στοιχεία που αντιπροσωπεύουν την Κλασική Βαϊμάρη, να αποτυπώνονται πλήρως στη λίστα όλες οι πλευρές, φωτεινές και σκοτεινές, της τοπικής ιστορίας.

Το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης «πρέπει να γίνει δεκτό ως βασικός μάρτυρας των ναζιστικών εγκλημάτων και της ιστορίας του 20ού αιώνα», ανέφερε ο Κρίστοφ Μάτσι, Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Πολιτισμού της Θουριγγίας.

Μετά τη σχετική εισήγηση του Ιδρύματος Μνήμης του Μπούχενβαλντ, ο Μάτσι ανακοίνωσε πως θα υποβάλει το αίτημα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Μέχρι το 2014, κάθε κρατίδιο της Γερμανίας θα μπορεί να προτείνει στο Βερολίνο μέχρι δύο αιτήματα για το νέο κατάλογο της Unesco, τα οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα υποβάλει με τη σειρά της στο διεθνή οργανισμό.

Στη λίστα της Unesco βρίσκεται ήδη το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλτ συστάθηκε τον Ιούλιο του 1937 και, μέχρι την είσοδο του αμερικανικού στρατού στις 11 Απριλίου του 1945, είχαν φυλακιστεί σε αυτό περίπου 250.000 άνθρωποι.

Πηγή: in.gr