Ο αρχικός αέρας ενθουσιασμού που συνόδευσε τη νίκη του Φρανσουά Ολάντ επί του Νικολά Σαρκοζί φαίνεται πως αποτελεί παρελθόν. Ο γάλλος πρόεδρος, προς το παρόν, εμφανίζεται διστακτικός στις κινήσεις του, θυμίζοντας σε αρκετές περιπτώσεις επιλογές που προκάλεσαν δυσαρέσκεια εις βάρος του προκατόχου του.
 
Ο Φρανσουά Ολάντ προεκλογικά είχε δεσμευθεί για τομές στην οικονομία και για καταπολέμηση της ανεργίας, στηλιτεύοντας την αδράνεια του Νικολά Σαρκοζί.

Οι εξαγγελίες του σοσιαλιστή προέδρου, όμως, έχουν μείνει στις... αφίσες αφού οι δείκτες της γαλλικής οικονομίας συνεχίζουν τον κατήφορο. Οι άνεργοι ανήλθαν στα τρία εκατομμύρια στη χώρα, με το ποσοστό να αυξάνεται κατά 1,4% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια ώρα οι προβλέψεις για το ποσοστό ανάπτυξης στο 2013 αναθεωρούνται προς τα κάτω (σε σχέση με το προβλεπόμενο 1,2%), φέρνοντας ένα έντονο άρωμα μέτρων. 

Το πρωτοσέλιδο του τελευταίου τεύχους του περιοδικού Marianne που κυκλοφόρησε απεικονίζει πλήρως την πολιτική ατμόσφαιρα στη Γαλλία,  αφού γράφει δίπλα στη φιγούρα του γάλλου προέδρου: «Ολάντ κουνήσου, καιγόμαστε»!

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι «άγριες διαθέσεις» του σοσιαλιστή προέδρου προς την Άνγκελα Μέρκελ έχουν υποχωρήσει πλήρως, με τα προβλήματα της γαλλικής οικονομίας να υποχρεώνουν τον Ολάντ να βαδίσει στα χνάρια του Σαρκοζί και να αποτελεί «ουρά» της γερμανίδας καγκελαρίου και όχι ισχυρό συμπαίκτη της. Η απαίτηση του γάλλου προέδρου για ευρωομόλογο, έχει ήδη ξεχαστεί.

Στα κοινά σημεία Ολάντ και Σαρκοζί ήρθαν να προστεθούν οι εκκαθαρίσεις καταυλισμών Ρομά των προηγούμενο μήνα, κάτι που είχε συμβεί και το 2010, κίνηση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων. Η κυβέρνηση αρκέστηκε να δεσμευθεί ότι θα μειώσει τους περιορισμούς στα δικαιώματα εργασίας και διαμονής των Ρομά στη Γαλλία.

Είναι βέβαιο πλέον ότι η περίοδος χάριτος του Φρανσουά Ολάντ έχει τελειώσει. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γάλλοι τον εξέλεξαν, κυρίως, καταψηφίζοντας τον Σαρκοζί και όχι υπερψηφίζοντας το πρόγραμμά του.

Είναι ενδεικτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Ipsos, που δημοσιοποιήθηκαν προ ημερών και εμφανίζουν τη δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ να υποχωρεί στο 44% από το 60% που ήταν το Μάιο, όταν και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Γαλλίας και 55% τον Ιούλιο. 

Στη Γαλλία ο Ολάντ ποτέ δεν θεωρήθηκε χαρισματικός πολιτικός και ο ίδιος είχε αναφέρει προεκλογικά ότι θα είναι ένας «κανονικός πρόεδρος». Μέχρι τώρα, πάντως, οι χειρισμοί του δικαιώνουν όσους δεν τον θεωρούν ηγέτη, αλλά άτολμο, αφού φαίνεται να μην έχει στο μυαλό του κάποιες πολιτικές που να σκοπεύει ή να τολμήσει να υλοποιήσει. 

Είναι νωρίς ακόμα για να κριθεί ο γάλλος πρόεδρος, όμως σε αυτό το ιδιαίτερο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, οι κυβερνήσεις δεν έχουν τα περιθώρια καθυστερήσεων. Ο Ολάντ μέχρι στιγμής θυμίζει έντονα τις καθυστερήσεις των πρώτων μηνών της κυβέρνησης Παπανδρέου. Μήπως δικαιωθεί ο Αλέξης Τσίπρας με το περίφημο «Ολανδρέου»;


Βαγγέλης Βιτζηλαίος