Ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Λακντάρ Μπραχίμι εξέφρασε βαθιά απαισιοδοξία για την αποστολή του, χαρακτηρίζοντάς την «σχεδόν αδύνατη». «Αναλαμβάνω αυτή τη θέση με τα μάτια μου ανοιχτά, χωρίς ψευδαισθήσεις», είπε μιλώντας στο BBC.

«Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι - πόσο σχεδόν αδύνατον. Δεν μπορώ να πω αδύνατον - σχεδόν αδύνατον», είπε ο Μπραχίμι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας.

«Φοβάμαι το βάρος της ευθύνης. Ο κόσμος ήδη λέει "άνθρωποι πεθαίνουν και τι κάνετε (γι αυτό;)". Και δεν κάνουμε πολλά. Αυτό από μόνο του είναι τεράστιο βάρος», είπε στο BBC.

Ο Μπραχίμι αντικατέστησε τον Κόφι Ανάν ως κοινός ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία στα τέλη Αυγούστου, όταν ο δεύτερος παραιτήθηκε υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατον να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Περίπου 20.000 άνθρωποι υπολογίζεται έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ που διαρκούν 17 μήνες.

Ο Μπραχίμι πρόσθεσε ότι δεν βλέπει προς το παρόν «ρωγμές» στον «τοίχο» που υψώθηκε μπροστά στον προκάτοχό του, δηλαδή μια αδιάλλακτη συριακή κυβέρνηση, κλιμακούμενη βία και ένα Συμβούλιο Ασφαλείας σε παράλυση, με την Κίνα και τη Ρωσία να ασκούν βέτο στα ψηφίσματα με στόχο την άσκηση πιέσεων στη Δαμασκό.
TAGS