«Η Καθολική Εκκλησία έχει μείνει 200 χρόνια πίσω», δήλωσε στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε λίγο πριν πεθάνει - την Παρασκευή, στα 85 του χρόνια - ο πρώην αρχιεπίσκοπος και …παρ' ολίγον Πάπας, καρδινάλιος Κάρλο Μαρία Μαρτίνι.
Ο εξέχων κληρικός, τον οποίο προωθούσαν οι πιο προοδευτικοί κύκλοι του Βατικανού για διάδοχο του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, έκανε λόγο για έναν «πομπώδη, γραφειοκρατικό θεσμό που αδυνατεί να συμβαδίσει με το πνεύμα της εποχής»!

«Η κουλτούρα μας έχει γεράσει, οι εκκλησίες μας είναι μεγάλες αλλά άδειες, η γραφειοκρατία του κλήρου ολοένα και αυξάνει, oι λειτουργίες και τα ράσα μας είναι πομπώδη», δήλωσε ο καρδινάλιος Μαρτίνι στη συνέντευξη, η οποία δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο στην καθημερινή ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Η Εκκλησία πρέπει να παραδεχθεί τα λάθη της και να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, ξεκινώντας από τον πάπα και τους αρχιεπισκόπους», δήλωσε στη συνέντευξη. Κατά την τελευταία δεκαετία, η Εκκλησία έχει έρθει αντιμέτωπη με πλήθος σκανδάλων παιδικής κακοποίησης, τα οποία έχουν υποσκάψει την εικόνα της. «Τα σκάνδαλα της παιδοφιλίας μας υποχρεώνουν να αλλάξουμε πρόσωπο», δήλωσε.

Ο καρδινάλιος Μαρτίνι, γνωστός για τη στάση του υπέρ της χρήσης προφυλακτικων, δήλωσε ότι η Εκκλησία θα πρέπει να αποδεχθεί νέες μορφές οικογένειας, αλλιώς κινδυνεύει να χάσει το ποίμνιό της, και ειδικά τις μελλοντικές γενιές πιστών.

«Εάν μία γυναίκα την εγκαταλείψει ο άντρας της και αυτή βρει έναν νέο σύντροφο για να φροντίζει την ίδια και τα παιδιά της, τότε η Εκκλησία οφείλει να μην κάνει διακρίσεις εις βάρος της, καθώς έτσι κινδυνεύει να χάσει από κοντά της όχι μόνο τη μητέρα, αλλά και τα παιδιά της», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το Βατικανό αντιτίθεται στο διαζύγιο και απαγορεύει την αντισύλληψη μέσα στο γάμο καθώς και τις προγαμιαίες σχέσεις.

Η δημοτικότητα του φιλελεύθερου Καρδιναλίου Μαρτίνι μειώθηκε σημαντικά όταν αποκαλύφθηκε ότι έπασχε από μία σπάνια μορφή της νόσου του Πάρκινσον, η οποία ήταν και ο λόγος που αποσύρθηκε το 2002. Τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ διαδέχθηκε τελικά το 2005 ο Πάπας Βενέδικτος XVI. Στον ιδεολογικό αντίποδα του Καρδιναλίου Μαρτίνι, ο ήρωας των συντηρητικών καθολικών Πάπας Βενέδικτος XVI είναι γνωστός για την άτεγκτη στάση του απέναντι σε θεολογικά ζητήματα.

Πηγή: tovima.gr