Έντονη ανησυχία ανάμεσα στους γονείς, λόγω του αυξημένου αριθμού βρεφών στην εντατική μονάδα νεογνών του Μακάριου Νοσοκομείου, η οποία είναι και η μοναδική παγκύπρια. Η εν λόγω μονάδα διαθέτει 48 θέσεις, ωστόσο αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 60 νεογνά. Η αύξηση τουρισμού στο νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθιστά τα πρόβλημα ακόμα πιο έντονο, με το μειωμένο προσωπικό να τρέχει για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή βρεφών. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των βρεφών που νοσηλεύονται στην εν λόγω μονάδα έχει αυξηθεί και εξ’ αιτίας του αυξημένου αριθμού πολύδυμων κυήσεων.

Την ίδια στιγμή, η υπεύθυνη της εντατικής μονάδας του Μακάριου Νοσοκομείου, Χριστίνα Καραολή καθησυχάζει τις ανησυχίες, τονίζοντας πως το εν λόγω πρόβλημα που παρουσιάζεται κάθε χρόνο, αντιμετωπίζεται με τον σωστό τρόπο από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα, «Μεσημέρι και κάτι», η κα Καραολή τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ούτε και ελλοχεύει οποιοσδήποτε κίνδυνος για τα νεογνά. «Το προσωπικό έχει την κατάσταση υπό έλεγχο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, τα νεογνά που νοσηλεύονται με όλες τις συνθήκες και τα διεθνή πρωτόκολλα. Είναι κάτι που το έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές», σημείωσε.

Η κυρία Καραολή επεσήμανε ότι κάθε νεογνό απολαμβάνει ξεχωριστά τη θεραπεία που χρειάζεται,  χωρίς να παραγκωνίζεται κάποιο εξ αυτών. Η υπεύθυνη της εντατικής μονάδας νεογνών απηύθυνε παράλληλα, μέσω της εκπομπής, έκκληση προς γυναικολόγους και μαιευτήρες, να συνεννοούνται με την μονάδα για τις προγραμματισμένες καισαρικές τους, έτσι ώστε να διευθετείται θέση, εφόσον χρειαστεί για τα νεογέννητα βρέφη.

Σχολιάζοντας το συχνό φαινόμενο υπερπληθυσμού στην Εντατική, ο Υπoυργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς υπογράμμισε ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή κανενός νεογνού.

Καλεσμένος στην εκπομπή του Σίγμα, «Μεσημέρι και κάτι», ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο προσπαθεί να λύσει όχι μόνο το πρόβλημα χωρητικότητας, αλλά και της στελέχωσης των γιατρών, καθώς αυτή του Μακάρειου Νοσοκομείου είναι η μοναδική μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών στην Κύπρο.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της σε άλλα νοσοκομεία.

Ως αιτία του προβλήματος, μεταξύ άλλων ο κ.Μαλάς ονομάτισε της πρόωρες γεννήσεις συνεπεία μεθόδων υποβοηθούμενης γονιμότητας.

Πηγή: sigmalive.com