Τη μεταφορά εθνικών αρμοδιοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, καθώς και την άμεση εκλογή του προέδρου της Κομισιόν από τους πολίτες, συστήνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως τις ενδεδειγμένες θεσμικές οδούς που θα υποστηρίξουν την έξοδο από την υφιστάμενη κρίση στην Ευρώπη. Απευθυνόμενος στο ακροατήριο ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Γαλλική Εθνική Σχολή Διοίκησης (ΕΝΑ) και ο Οργανισμός για την «Ευρωπαϊκή Ταυτότητα και παγκόσμια προοπτική» (ESCP Europe), ο γερμανός υπουργός κατέδειξε την ανάγκη περαιτέρω πολιτικής ενοποίησης στη «Γηραιά ήπειρο».  

Συν τοις άλλοις, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε τη στήριξη του  προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των ευρωπαϊκών κρατών με υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, εκτιμώντας πως η ευόδωσή τους θα οδηγήσει την Ευρώπη σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Με άλλη ευκαιρία, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην επικείμενη  απόφαση για την επικύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, σημείωσε τη βεβαιότητά του για το «ότι (σ.σ. το δικαστήριο) αυτό δεν θα εμποδίσει τις συνθήκες για το δημοσιονομικό σύμφωνο ή την συνήθη για το σύμφωνο σταθερότητας».