Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία απέρριψε χθες το αίτημα του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς για μία νέα δίκη.

Ο Κάρατζιτς είχε ζητήσει τη διεξαγωγή νέας δίκης, υποστηρίζοντας ότι η δίκη που είναι σε εξέλιξη στη Χάγη, είναι άδικη καθώς η εισαγγελία δεν τού προσκόμισε στοιχεία, τα οποία είχε ζητήσει για να προετοιμάσει επαρκώς την υπεράσπισή του. Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση των δικαιωμάτων του κατηγορούμενου κι απέρριψε το αίτημά του για διεξαγωγή νέας δίκης.

Στην απόφαση επισημαίνεται ακόμη ότι η δίκη του πρώην προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας αναβλήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον κατηγορούμενο να μελετήσει έγγραφα σχετικά με την εναντίον του υπόθεση.

Το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία θεωρεί πως παρά τις καθυστερήσεις στην προσκόμιση στοιχείων από την πλευρά της εισαγγελίας, τα δικαιώματα του κατηγορούμενου διασφαλίστηκαν με την παροχή επιπλέον χρόνου στον ίδιο για εξέταση μαρτύρων.

Από την αρχή της δίκης, τον Οκτώβριο του 2009, έως σήμερα η εισαγγελία έχει προσκομίσει στον Κάρατζιτς στοιχεία και τις καταθέσεις 1.625 μαρτύρων (συνολικά 224.448 σελίδες). Δεν έκανε το ίδιο για άλλα 406 έγγραφα, τα οποία ο ίδιος είχε ζητήσει.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου και γενοκτονία (υπόθεση Σρεμπρένιτσα), στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη (1992-1995).