Έκκληση για συγκέντρωση κεφαλαίων από τη διεθνή κοινότητα για να χορηγηθεί βοήθεια στους πολίτες οι οποίοι πλήττονται από τη σύρραξη στο εσωτερικό της Συρίας, όσο και εκείνους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα απευθύνει ο ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν πρόκειται να επαναλάβει την έκκληση αυτή ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στις 16:00 (23:00 ώρα Ελλάδας) για να παρουσιάσει μια έκθεση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και για να ζητήσει να υπάρξει διεθνής υποστήριξη στον νέο διεθνή απεσταλμένο για τη συριακή κρίση Λάκνταρ Μπραχίμι.

«Ο γενικός γραμματέας θα πει ότι η ανθρωπιστική κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ότι έχει επιδεινωθεί, τόσο στη Συρία όσο και στις γειτονικές χώρες», ανέφερε ο Νεσίρκι. «Όμως περιοριζόμαστε από την υποχρηματοδότηση ... και οι κυβερνήσεις οι οποίες μεγαλόψυχα και γενναιόδωρα άνοιξαν τα σύνορά τους και αποδέχθηκαν την ευθύνη τους να προσφέρουν καταφύγιο σε όσους το ζήτησαν χρειάζονται κατεπειγόντως υποστήριξη», πρόσθεσε ο Νεσίρκι, επισημαίνοντας πως ο ΟΗΕ έχει λάβει μόλις το μισό ποσό από τα 180 εκατ. δολάρια που ζητούσε για να παράσχει βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες.

Στο μεταξύ δεκάδες ακτιβιστές άρχισαν απεργία πείνας για να καταγγείλουν την διεθνή «παράλυση» σε ό,τι αφορά την κρίση στη χώρα και για να καλέσουν τους αντιπάλους του προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ να ενωθούν. Η ομάδα αυτή, που αποτελείται από Σύρους αλλά και ξένους, άρχισε την απεργία πείνας στην Τουρκία στα τέλη Αυγούστου και το κίνημα αυτό εξαπλώθηκε σε χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ιορδανία. Περίπου 40 άνθρωποι βρίσκονται σε απεργία πείνας ενώ άλλοι 12 ανέστειλαν την διαμαρτυρία τους με τον τρόπο αυτό ως αργότερα εντός του μήνα.