Ένας νεκρός και ένας τραυματίας είναι ο τραγικός απολογισμός πυροβολισμών που σημειώθηκαν στο κτίριο όπου η επικεφαλής του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ, Πολίν Μαρουά, μαζί με τους υποστηρικτές του κόμματος της πανηγύριζαν για την επικράτησή τους στις χθεσινές εκλογές. Ο δράστης, ένας 50χρονος άνδρας, συνελήφθη. Άνδρες ασφαλείας έσπευσαν να απομακρύνουν την νέα πρωθυπουργό του Κεμπέκ από τη σκηνή του θεάτρου Metropolis, όπου εκφωνούσε την ομιλία της, την ώρα που ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Η ίδια επέστρεψε λίγο αργότερα για να ολοκληρώσει την ομιλία της.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε στους δημοσιογράφους ότι ο δράστης έβαλε φωτιά στην πίσω πλευρά του κτιρίου.

Το περιστατικό είναι σπάνιο για τα δεδομένα του Καναδά όπου τα ποσοστά των επιθέσεων με όπλα είναι σχετικά χαμηλά και οι πολιτικοί συνήθως κυκλοφορούν χωρίς σωματοφύλακες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο RDI μετέδωσε πλάνα που δείχνουν αστυνομικούς να συλλαμβάνουν έναν μεγαλόσωμο άνδρα με μια καραμπίνα ντυμένο στα μαύρα. Ο δράστης ακούγεται να φωνάζει στα γαλλικά την φράση «Οι Άγγλοι ξυπνάνε». 

Η Μαρουά ηγείται του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ, το οποίο επιδιώκει την αυτονομία της γαλλόφωνης επαρχίας του Κεμπέκ.

Η Μαρουά έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την νομοθεσία που διασφαλίζει την κυριαρχία της γαλλικής γλώσσας, γεγονός που προβληματίζει ορισμένα μέλη της αγγλόφωνης κοινότητας.

Το κόμμα της κέρδισε οριακά στις εκλογές στο Κεμπέκ και θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, επιστρέφοντας έτσι στην εξουσία ύστερα από εννέα χρόνια στην αντιπολίτευση.