Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία «έχουν στην πράξη σχεδόν διακοπεί», διαπίστωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι ζητώντας παράλληλα τη συνέχιση των εντατικών επαφών των Βρυξελλών με την Άγκυρα. «Παραδέχομαι ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τη διεύρυνση έχουν σχεδόν διακοπεί» εξαιτίας των διαφορών για την Κύπρο, ανέφερε ο βαν Ρομπάι κατά την ομιλία του ενώπιον των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος ζήτησε παράλληλα τη διατήρηση «συστηματικών και εντατικών επαφών» με την Τουρκία, την οποία θα επισκεφθεί στις αρχές του 2013.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε επίσης ότι οι προσπάθειες για τη διεύρυνση της ΕΕ συνεχίζονται παρά τα αισθήματα κόπωσης που κυριαρχούν σε μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκή κοινής γνώμης. «Η διεύρυνση συνεχίζεται», κυρίως προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, μία περιοχή όπου «ολες οι χώρες δεν έχουν παρά μία ελπίδα: να ενταχθούν μία ημέρα στην ΕΕ, στην ευρωπαϊκή οικογένια».

Μετά τη Σλοβενία το 2004, η Κροατία θα είναι η δεύτερη από τις έξι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες που θα ενταχθεί στην Ενωση, ενώ έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο και η Σερβία επιδιώκει να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξιν χώρας.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε ότι θα επισκεφθεί το επόμενο σαββατοκύριακο το Σαράγεβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Πηγή: in.gr