Ξεχωριστή σημασία αποδίδει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, στη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας σχετικά με την προενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ. Αυτό παρατήρησε ο κ. Ρομπάι, σήμερα μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Γκ. Ιβάνοφ.

«Συζητήσαμε και το θέμα της ονομασίας και χρησιμοποίησα την ευκαιρία να υπενθυμίσω τη σύνδεση των καλών γειτονικών σχέσεων στην ενταξιακή διαδικασία» παρατήρησε ο Χέρμαν φαν Ρομπάι.

Μάλιστα ο ίδιος ενθάρρυνε τόσο την ελληνική πλευρά όσο και την αντίστοιχη της ΠΓΔΜ, να καταλήξουν, διαπραγματευόμενες, σε κοινά αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας, καθώς η περιφερειακή συνεργασία κρίνεται ως βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο κ. Ρομπέι επανέλαβε την πεποίθησή του ότι «η επιτυχία είναι εφικτή, όταν θα έχουν επιλυθούν τα θέματα που ακόμα εκκρεμούν».  

Ο Γκ. Ιβάνοφ, από την πλευρά του υποστήριξε ότι διερευνήθηκαν οι προοπτικές απεμπλοκή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Ο τελικός μας στόχος είναι να μπορέσει η χώρα μας να λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του 2012, γιατί αυτό θα αποτελέσει ένα θετικό σήμα για όλες τις άλλες χώρες που αγωνίζονται για τον ίδιο στόχο» τόνισε.

Συν τοις άλλοις, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ υποστήριξε, «έχουμε την προσδοκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους άλλους οργανισμούς να δεσμευθούν σε αυτή τη διαδικασία και όλοι μαζί να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε έναν γείτονα με περισσότερο ευρωπαϊκή συμπεριφορά, που να πληροί τα ευρωπαϊκά κριτήρια και τις αρχές».