current views are: 2

5 Σεπτεμβρίου 2012
Δημοσίευση16:10

Στο κυνήγι βρετανών φυγάδων στην Κύπρο

Αρχίζει κοινή επιχείρηση των κυπριακών και βρετανικών Αρχών για εντοπισμό και σύλληψη 9 καταζητούμενων Βρετανών φυγάδων, οι οποίοι πιστεύεται ότι ζουν στις ελεύθερες περιοχές ή στο ψευδοκράτος.

Δημοσίευση 16:10’
αρθρο-newpost

Αρχίζει κοινή επιχείρηση των κυπριακών και βρετανικών Αρχών για εντοπισμό και σύλληψη 9 καταζητούμενων Βρετανών φυγάδων, οι οποίοι πιστεύεται ότι ζουν στις ελεύθερες περιοχές ή στο ψευδοκράτος.

Αρχίζει κοινή επιχείρηση των κυπριακών και βρετανικών Αρχών για εντοπισμό και σύλληψη 9 καταζητούμενων Βρετανών φυγάδων, οι οποίοι πιστεύεται ότι ζουν στις ελεύθερες περιοχές ή στο ψευδοκράτος. Πρόκειται για οκτώ άντρες και μια γυναίκα που καταζητούνται από τις διωκτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου για εγκληματικές ενέργειες που περιλαμβάνουν αδικήματα σε σχέση με ναρκωτικά, απάτη και σοβαρή σεξουαλική βία

Η επιχείρηση Ζυγός εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, κατά την οποία παρουσιάστηκαν φωτογραφίες καθώς και τα στοιχεία που υπάρχουν σε σχέση με τους φυγόδικους και απευθύνθηκε έκκληση προς το που γνωρίζει οτιδήποτε για αυτά τα άτομα να δώσει τις σχετικές πληροφορίες μέσω της ιστοσελίδας www.crimestoppers.org.cy ή τηλεφωνώντας στο 8000 55 11. Τα τηλεφωνήματα θα λαμβάνονται από τη Crimestoppers στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα παρέχονται υπηρεσίες μετάφρασης αν αυτές ζητηθούν.

Όπως τονίστηκε, σε κάθε περίπτωση θα τηρείται η ανωνυμία αυτού που θα δίνει τις πληροφορίες και δεν θα είναι δυνατόν να διαπιστωθούν τα στοιχεία του. Το ίδιο ισχύει και για όσους τηλεφωνούν από το Ηνωμένο Βασίλειο και μπορούν να δώσουν πληροφορίες επίσης ανώνυμα καλώντας τον αριθμό της Crimestoppers 0800 555 111 ή μέσω του διαδικτύου στην ιστοσελίδα www.crimestoppers-uk.org

Οι εννιά καταζητούμενοι είναι οι Hasan Akarcay, Martin Evans, Paul Lockwood, Timur Mehmet, Κώστας Σαμψών, Mehmet Salih, Wayne Smith, Juli Anne Skelding και Martin John Power.

Μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Μάθιου Κιντ εξέφρασε ικανοποίηση γιατί η πρωτοβουλία αυτή, όπως είπε, σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των διωκτικών αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυπριακής Αστυνομίας.

Είπε πως αυτό αντικατοπτρίζει την πεποίθηση όλων των εμπλεκόμενων μερών πως το έγκλημα δεν περιορίζεται μέσα σε κάθε χώρα και για αυτό χρειάζεται διεθνής συνεργασία για αντιμετώπισή του καθώς επεκτείνεται δια μέσω των συνόρων.
Ανέγνωσε εξάλλου μήνυμα του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος χαιρέτισε την προσπάθεια.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου τόνισε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών σε εθνικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είπε πως αν δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία θα υπάρχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα όλων των αρμοδίων αρχών και ο φυγόδικοι θα βρίσκουν καταφύγιο σε όποια χώρα με την οποία δεν υπάρχει αρκετή συνεργασία και άρα η αποτελεσματικότητα είναι περιορισμένη.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεργασία της Αστυνομίας με τις κατοχικές αρχές προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της εκστρατείας αυτής, ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε πως υπάρχει το δικοινοτικό γραφείο στην οποία εκπροσωπείται η Κυπριακή Αστυνομία με δυο μέλη και η τ/κ πλευρά με επίσης δυο μέλη και η όποια βοήθεια της μιας πλευράς προς την άλλη δίδεται μέσω αυτού του δικοινοτικού γραφείου.

Ο Βοηθός Διευθυντής του SOCA Martin Molloy ανέφερε πως η επιχείρηση Ζυγός θα κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για τους φυγόδικους που αναζητούν εδώ ένα ασφαλές καταφύγιο.

Είπε πως τέτοιου είδους εκστρατείες ανησυχούν τους φυγόδικους και η πίεση που τους ασκείται μέσω αυτών καθιστά της ζωή τους ως φυγόδικους ανυπόφορη. Υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή της οργάνωσης Crimestoppers στην προσπάθεια αυτή.

Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Crimestoppers Λόρδος Ashcroft ανέφερε πως χάρη στις πληροφορίες που δίνονται στην οργάνωση κατά μέσο όρο 22 πρόσωπα συλλαμβάνονται και κατηγορούνται καθημερινά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πολλούς από αυτούς να αποτελούν σοβαρούς εγκληματίες.
Πέρσι, όπως ανέφερε, 49 άτομα κατηγορήθηκαν για φόνο,  72 για σοβαρά σεξουαλικά αδικήματα και κατασχέθηκαν ναρκωτικά αξίας σχεδόν 28 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημείωσε ακόμη πως συχνά η δημοσιότητα που δίνεται μέσω μιας εκστρατείας της Crimestoppers είναι αρκετή ώστε κάποιοι καταζητούμενοι να παραδίδονται από μόνοι τους.

Αναφερόμενος στην επιχείρηση Ζυγός εξέφρασε την πεποίθηση πως με την υποστήριξη των κατοίκων της Κύπρου, ντόπιων ή μη, μπορούν να εντοπιστούν και να προσαχθούν οι φυγόδικοι που καταζητούνται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Είπε πως η ανάλογη επιχείρηση που εφαρμόζεται στην Ισπανία υπό την επωνυμία Captura τα τελευταία έξι χρόνια ήταν πολύ επιτυχής με 49 από 65 καταζητούμενους υπόπτους να έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί. Είπε η ανταπόκριση του κοινού σε αυτή την εκστρατεία ήταν τεράστια και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση και στην Κύπρο.

Σημείωσε εξάλλου την πιθανότητα οι φυγόδικοι καταζητούμενοι να συνεχίζουν τις παράνομές τους ενέργειες.
Ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυπριακή αστυνομία για την υποστήριξή τους στο έργο της οργάνωσης.

Από τότε που ξεκίνησε η Crimestoppers το 1988 έχει λάβει πάνω από ένα εκατομμύριο τηλεφωνήματα που είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν 115 χιλιάδες συλλήψεις και απαγγελίες κατηγοριών. Εξάλλου ανακτήθηκαν αγαθά αξίας πέραν των 123 εκατομμυρίων ευρώ και κατασχέθηκαν ναρκωτικά αξίας πέραν των 232 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: sigmalive.com


σχετικα αρθρα