Κατηγορίες για αποστασία, κατάχρηση εξουσίας και δωροδοκία απαγγέλθηκαν στον πρώην αστυνομικό διευθυντή που βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου Μπο Σιλάι στην Κίνα. Ο Γουάνγκ Λι Τζουν κατέφυγε σε αμερικανικό προξενείο τον Φεβρουάριο και η δική του κατάθεση ήταν που οδήγησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης, η οποία αφορούσε τη δολοφονία Βρετανού επιχειρηματία που φέρεται να διέπραξε η σύζυγος του ισχυρού πολιτικού Μπο Σιλάι, ο οποίος είχε βλέψεις για την κινεζική ηγεσία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Κίνα, η απαγγελία των κατηγοριών αποτελούν προσπάθεια να «κλείσει» το σκάνδαλο πριν το συνέδριο που θα οδηγήσει στην ανάδειξη της νέας ηγεσίας.

Τον Ιανουάριο ο Γουάνγκ ενημέρωσε τον Μπο Σιλάι για την υπόθεση της δολοφονίας του επιχειρηματία και για τη σύνδεση με τη σύζυγό του.

Απολύθηκε και στη συνέχεια ζήτησε πολιτικό άσυλο σε αμερικανικό προξενείο, κουβαλώντας μαζί του κασέτες από υποκλοπές, που ρίχνουν φως στα άδυτα των αδύτων του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Φαίνεται πως, προκειμένου να κρατήσει την υπόθεση μυστική, ο Μπο Σιλάι έβαλε να συλλάβουν και να βασανίσουν επτά από τους συνεργάτες του Γουάνγκ Λι Τζουν, δύο από αυτούς «μέχρι θανάτου», σύμφωνα με έγγραφο που διαθέτει ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας.

 

Πηγή: in.gr