Η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch κατήγγειλε σε έκθεσή της ότι πράκτορες των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού σε λίβυους ενόπλους που κρατούνταν από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Η HRW αναφέρει επίσης ότι συνέλεξε νέα στοιχεία σχετικά με την έκταση στην οποία οι ΗΠΑ και ορισμένοι σύμμαχοί τους, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, φέρεται ότι έθεταν υπό κράτηση εξόριστους αντικαθεστωτικούς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και στη συνέχεια τους μετέφεραν στη Λιβύη δια της βίας. Η Human Rights Watch δήλωσε ότι συνέλεξε τις πληροφορίες μέσω συνεντεύξεων με θύματα και αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και μελετώντας αρχεία τα οποία αρχικά ήταν μυστικά και στη συνέχεια δόθηκαν στη δημοσιότητα στη διάρκεια της εξέγερσης στη Λιβύη που οδήγησε στην απομάκρυνση και τελικά στον θάνατο του Καντάφι.

Τα αρχεία αυτά που δημοσιοποιήθηκαν μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι περιλαμβάνουν απόρρητη αλληλογραφία μεταξύ ανώτατων λίβυων αξιωματούχων και αξιωματούχων της CIA και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών MI5 και MI6.

Από τις πληροφορίες αυτές προκύπτει ότι από τα τέλη του 2003 όταν ο Καντάφι συμφώνησε να παραδώσει τα όπλα μαζικής καταστροφής και μέχρι την εξέγερση στη χώρα το 2011, ο Καντάφι και οι δυτικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας συνεργάζονταν μυστικά κατά των ενόπλων ισλαμιστών.

H Λόρα Πίτερ, ειδική σε θέματα αντιτρομοκρατίας της οργάνωσης και συντάκτρια της έκθεσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο παρέδωσαν «στο πιάτο» τους εχθρούς του στον Καντάφι, αλλά φαίνεται ότι πολλούς από αυτούς τους βασάνιζε πρώτα η CIA. «Η έκταση της κακοποίησης από την κυβέρνηση Μπους φαίνεται πολύ μεγαλύτερη απ΄ό,τι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της έναρξης ευρείας έρευνας σχετικά με το τι συνέβη", προσθέτει η ίδια».