Τρεις αμερικανοί γερουσιαστές που επισκέφθηκαν τη Βαγδάτη προειδοποίησαν την ιρακινή κυβέρνηση ότι θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτρέποντας σε ιρανικά αεροσκάφη να εκτελούν πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο του Ιράκ με προορισμό τη Συρία.

Όπως υποστηρίζουν τα αεροσκάφη αυτά μεταφέρουν όπλα που επιτρέπουν στο καθεστώς Άσαντ να συνεχίζει την αιματηρή καταστολή κατά των αντικυβερνητικών δυνάμεων που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 23.000 ανθρώπους.

Εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης απάντησε ότι σύμφωνα με το Ιράν οι εν λόγω πτήσεις μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και ότι είναι ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών να παρουσιάσουν αποδείξεις για το αντίθετο.

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν από το Κονέκτικατ δήλωσε ότι η αδυναμία του Ιράκ να θέσει τέλος σε αυτές τις πτήσεις θέτει σε κίνδυνο τις ομαλές σχέσεις της Βαγδάτης με την Ουάσιγκτον αλλά και τη βοήθεια που μπορεί να λάβει το Ιράκ ως μέρος της στρατηγικής συμφωνίας που υπέγραψαν τα δύο κράτη το 2008.

Το Ιράν είναι ο στενότερος σύμμαχος της Συρίας στη Μέση Ανατολή και όπως υποστηρίζουν αμερικανοί αξιωματούχοι ξεκίνησε και πάλι τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού προς τη Δαμασκό τον Ιούλιο έπειτα από παύση τριών μηνών.

Η υπόθεση είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας από την αμερικανική εφημερίδα New York Times. «Η περιοχή είναι έτοιμη να εκραγεί» είπε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος επισκέφθηκε το Ιράκ μαζί με τον Λίμπερμαν και το ρεπουμπλικάνο Τζον ΜακΚέιν από την Αριζόνα.

«Η έλλειψη ηγεσίας από τις ΗΠΑ είναι εκπληκτική και έχει αρχίσει να φαίνεται σε όλα τα επίπεδα» προσέθεσε ο Γκρέιαμ κατηγορώντας την κυβέρνηση Ομπάμα για απραξία. Ο Αλί αλ Μουσαβί, σύμβουλος του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι, επιβεβαίωσε ότι το Ιράκ επιτρέπει σε ιρανικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν πτήσεις προς τη Συρία πάνω από τον εναέριο χώρο του.

Όμως τόνισε ότι η Τεχεράνη διαβεβαιώνει τον ιρακινό πρωθυπουργό ότι αυτά μεταφέρουν τρόφιμα και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια για τα θύματα του εμφυλίου πολέμου της Συρίας. Ιρακινοί και αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πειστεί.

Σύμφωνα με τους ίδιους ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να στείλει στον αλ Μαλίκι αποδείξεις ότι οι πτήσεις μεταφέρουν όπλα, κάτι που θα συνιστούσε παραβίαση της συμφωνίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Πηγή: tovima.gr