Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί την ομαλοποίηση των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία μέσα στον μήνα. Η Χ.Κλίντον μίλησε στην Σύνοδο Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC) στο Βλαδιβοστόκ.


Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα συνεργάζεται με το αμερικανικό Κογκρέσο, προκειμένου να ψηφιστεί νόμος για το θέμα.

Ουσιαστικά, η νομοθεσία θα αφορά την κατάργηση της τροπολογίας Τζάκσον-Βάνικ.

Η Ρωσία, η οποία έγινε τον Αύγουστο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, εξακολουθεί να βρίσκεται στη λίστα των χωρών που αφορά η τροπολογία Τζάκσον-Βάνικ του 1974, η οποία απαγορεύει τις προνομιακές εμπορικές σχέσεις με τις χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και για την παγκόσμια οικονομία» τόνισε η Κλίντον και υπογράμμισε ότι η κατάργηση της τροπολογίας για τη Ρωσία θα επιτρέψει στις αμερικανικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.

Πολλοί Αμερικανοί βουλευτές, οι οποίοι αντιτίθενται στην κατάργηση της τροπολογίας, έχουν εκφράσει ανησυχίες για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και για την πώληση από τη Μόσχα όπλων στο συριακό καθεστώς.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε να υπάρξει μάχη κατά του προστατευτισμού, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας.


Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Τζιντάο, υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα προσπαθήσει να συνδράμει στην παγκόσμια οικονομία, αυξάνοντας τη ζήτηση στο εσωτερικό για εισαγόμενα αγαθά. 

Ο πρόεδρος της Κίνας τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της κρίσης, λέγοντας ότι το Πεκίνο θα επιδιώξει σταθερές πολιτικές.

«Η παγκόσμια οικονομία αναρρώνει αργά και υπάρχουν ακόμα αποσταθεροποιητικοί παράγοντες και ανασφάλειες» δήλωσε, μιλώντας σε επιχειρηματίες πριν την έναρξη της Συνόδου.


Πηγή: in.gr