Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί κατηγόρησε σήμερα τον Καναδά ότι διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με το Ιράν για να ευχαριστήσει το Ισραήλ.

"Η ενέργεια του Καναδά είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα του σιωνιστικού καθεστώτος , γιατί προσπαθεί να εμβαθύνει τις σχέσεις του με αυτό το καθεστώς", δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνόδου του κοινοβουλίου σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr.
 

Πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Isna, ότι ο ερχομός του γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων στην Τεχεράνη στα τέλη Αυγούστου εξόργισε τον Καναδά.
 

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, δήλωσε ότι "η ανεύθυνη συμπεριφορά του Καναδά δείχνει νευρικότητα", σύμφωνα με το πρακτορείο Ilna.
 

Οι Ιρανικές αρχές προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι θα δώσουν μια "κατάλληλη απάντηση" στην καναδική απόφαση που ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα.
 

Η Οτάβα ανακοίνωσε το κλείσιμο της πρεσβείας της στο Ιράν και την απέλαση όλων των Ιρανών διπλωματών που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στον Καναδά, επικαλούμενη "την αυξανόμενη ιρανική στρατιωτική βοήθεια" προς το συριακό καθεστώς, το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις απειλές από την Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ.
 

Ο Καναδάς είναι πιστός σύμμαχος του Ισραήλ, το οποίο είναι ορκισμένος εχθρός του Ιράν.
 

Το Ιράν πάντως διαψεύδει ότι προμηθεύει όπλα προς το συριακό καθεστώς, και αρνείται ότι θέλει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, όπως το κατηγορούν η Δύση και το Ισραήλ.