Ερήμην σε θάνατο καταδίκασε ιρακινό δικαστήριοτον φυγάδα αντιπρόεδρο Ταρίκ αλ Χασεμί, έναν από τους σημαντικότερους σουνίτες ηγέτες της χώρας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν παρών κατά την ανάγνωση της ποινής από τον δικαστή. Η Δικαιοσύνη έχει απαγγείλει κατά του Χασεμί και ορισμένων σωματοφυλάκων του 150 κατηγορίες, κυρίως για τη δολοφονία έξι δικαστών και πολλών ανώτερων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας.

Όμως είναι για τη δολοφονία μιας δικηγόρου και του στρατηγού Ταλίμπ Μπελασίμ που αυτός και ο γραμματέας του καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Ο Ιδιαίτερος γραμματέας του Ταρίκ αλ Χασεμί, ο οποίος είναι και γαμπρός του, καταδικάστηκε επίσης σε θάνατο.

Ο Ταρίκ αλ Χασεμί έχει καταφύγει από τον Απρίλιο στην Τουρκία, η οποία αρνείται να τον εκδώσει, ενώ καταγγέλλει εδώ και μήνες μια διαδικασία με καθαρά πολιτικούς σκοπούς, που εγγράφεται στη σύγκρουση μεταξύ της πολιτικής του οικογένειάς του, το μπλοκ Iraqiya που κυριαρχείται από σουνίτες, και του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, τον οποίο κατηγορεί για αυταρχισμό.TAGS