Οι Ταλιμπάν είναι ανοιχτοί σε μια γενική εκεχειρία όπως και σε μια πολιτική συμφωνία που θα επέτρεπε μια αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν έως το 2024, αναφέρει το βρετανικό ίδρυμα γεωπολιτικών μελετών Royal United Services Institute (RUSI) σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Ωστόσο, οι εν λόγω Αφγανοί αντάρτες που τελούν υπό τις εντολές του μουλά Ομάρ, δεν θέλουν να διαπραγματευτούν με τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι ή με την κυβέρνησή του την οποία θεωρούν διεφθαρμένη και αδύναμη, επισημαίνει η έκθεση.

Η μελέτη υπό τον τίτλο: « Ταλιμπάν:Προοπτικές συμφιλίωσης » παρουσιάζει συνεντεύξεις με τέσσερα στελέχη των Ταλιμπάν που μιλούν για τις δυνατότητες μιας συμφιλίωσης.

Σύμφωνα με τους τέσσερις ερωτηθέντες, οποιαδήποτε συμφωνία με τους Ταλιμπάν θα πρέπει εκ των προτέρων να έχει γίνει αποδεκτή από τον μουλά Ομάρ ο οποίος δηλώνει ανοιχτός σε μια διαπραγμάτευση για εκεχειρία, στο πλαίσιο μιας γενικής συμφωνίας.

Μέχρι σήμερα κανένα στέλεχος των Ταλιμπάν δεν έχει υποστηρίξει δημόσια την ιδέα μιας εκεχειρίας, σύμφωνα με την αναφορά.

Σε μήνυμά του με αφορμή τη μουσουλμανική γιορτή Αΐντ ελ-Φιτρ στα μέσα Αυγούστου, ο μουλάς Ομάρ είχε δηλώσει ότι ήταν ανοιχτός στις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς αλλά ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων αυτών «δεν σημαίνει υποταγή ή εγκατάλειψη των στόχων μας».