Το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, 27%, θα κέρδιζε το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας, αν διεξάγονταν τώρα εκλογές ενώ το κεντροδεξιό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα κέρδιζε λιγότερο από 20%.  
Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας «La Repubblica», παρατηρήθηκε άνοδος της υποστήριξης προς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο έχει ξεπεράσει όλα τα μικρότερα κόμματα για να γίνει, με 14,5%, το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κίνημα της Ιταλίας.  

Την ερχόμενη άνοιξη πρόκειται να διεξαχθούν στη χώρα εθνικές εκλογές και ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έχει δηλώσει πως θέλει να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο και δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος.

Ωστόσο, πολλοί κορυφαίοι επιχειρηματικοί, τραπεζικοί και ακαδημαϊκοί ηγέτες υποστηρίζουν μια δεύτερη κυβέρνηση Μόντι, ενώ ένα μικρό κόμμα, η Ένωση του Κέντρου (UDC), έχει ζητήσει ρητά από τον Μόντι να είναι υποψήφιος.

Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Demos, έδειξε μια μεγάλη υποχώρηση του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας (PDL) του Μπερλουσκόνι, που έπεσε στο 19,8% από το 25,5%.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) εξακολουθεί να προηγείται με 27%, παρόλο που έχασε δυόμισι μονάδες την περασμένη χρονιά.

Ο ηγέτης του PD Πιερλουίτζι Μπερσάνι δήλωσε το Σαββατοκύριακο σε πολιτική συγκέντρωση πως το κόμμα του είναι έτοιμο να κυβερνήσει του χρόνου την Ιταλία.

Ο μεγαλύτερος κερδισμένος είναι το Κίνημα Πέντε Αστέρων του κωμικού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο το οποίο έχει επωφεληθεί από την αυξανόμενη δυσαρέσκεια έναντι των παραδοσιακών κομμάτων. Η άνοδος του Κινήματος Πέντε Αστέρων στο 14,5% από 3,5% ένα χρόνο νωρίτερα έχει διαβρώσει την υποστήριξη σχεδόν όλων των άλλων κομμάτων.

Η Λέγκα του Βορρά, πρώην σύμμαχος του Μπερλουσκόνι που επλήγη από σκάνδαλο διαφθοράς, έπεσε στο 5,5%, από 9,8% πριν από ένα χρόνο.

Η προσωπική δημοτικότητα του Μόντι, η κυβέρνηση του οποίου προχώρησε σε σειρά περικοπών των δαπανών, αυξήθηκε σε 55,5% από 51,7% τον περασμένο Μάιο, έδειξε η δημοσκόπηση του Demos.