Απεργία πείνας άρχισε σήμερα ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Φέρεντς Γκιούρτσανι, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί εναντίον μιας τροποποίησης του εκλογικού νόμου που προβλέπεται από τη συντηρητική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.   
«Η κατάσταση είναι δραματική και απαιτεί δραματικές πολιτικές χειρονομίες, ώστε η μεγάλη βουβή εκλογική μάζα να μπορέσει να βγει από την απάθεια», σημείωσε ο Γκιούρτσανι προς τους δημοσιογράφους μπροστά από τις σκηνές που ο ίδιος και συνεργάτες του έστησαν μπροστά από το ουγγρικό κοινοβούλιο. Στην απεργία συμμετέχουν και Τρία άλλα μέλη του νέου κόμματός του, της φιλελεύθερης κεντρώας Δημοκρατικής Συμμαχίας (DK).  

Ο Γκιούρτσανι διευκρίνισε πως διαμαρτύρονται για την προβλεπόμενη τροποποίηση του εκλογικού νόμου, που θα επιβάλει υποχρεωτική εκ των προτέρων εγγραφή πριν από την ψηφοφορία.  

«Είναι απαράδεκτο ένα πρόσωπο που δεν αποφασίζει παρά δύο ημέρες πριν από τις εκλογές αν θα πάει να ψηφίσει, να μην μπορεί να συμμετέχει», δήλωσε ενώπιον περίπου 200 οπαδών του.  

Επίσης, γνωστοποίησε ότι η απεργία πείνας θα διαρκέσει μια εβδομάδα και ότι περιμένει μεγάλη συμμετοχή στη δράση του που φέρει τον τίτλο «Επτά ημέρες για ελεύθερες εκλογές».