current views are: 1

10 Σεπτεμβρίου 2012
Δημοσίευση10:15

Στους Αφγανούς παρέδωσαν οι Αμερικανοί τη φυλακή Μπαγκράμ

Τον έλεγχο της αμφιλεγόμενης φυλακής του Μπαργκράμ, στην οποία κρατούνται πάνω από 3.000 Ταλιμπάν, παρέδωσαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Αφγανιστάν.

Δημοσίευση 10:15’
αρθρο-newpost

Τον έλεγχο της αμφιλεγόμενης φυλακής του Μπαργκράμ, στην οποία κρατούνται πάνω από 3.000 Ταλιμπάν, παρέδωσαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Αφγανιστάν.

Τον έλεγχο της αμφιλεγόμενης φυλακής του Μπαργκράμ, στην οποία κρατούνται πάνω από 3.000 Ταλιμπάν, παρέδωσαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Αφγανιστάν. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας για παράδοση του ελέγχου όλων των αφγανικών φυλακών στις εγχώριες αρχές εν όψει της απόσυρσης των νατοϊκών δυνάμεων μέχρι το τέλος του 2014.

Οι φυλακές του Μπαργκράμ, που δημιουργήθηκαν πριν από δέκα χρόνια από τις ΗΠΑ, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο κατηγοριών για κακοποίηση κρατουμένων, ενώ είναι το σύμβολο της αμερικανικής κατοχής για πολλούς Αφγανούς.
Η Καμπούλ είχε επισημάνει πως η παράδοσή τους αποτελεί έναν από τους όρους για την υπογραφή συμφωνίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στο Αφγανιστάν και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία στις 9 Μαρτίου και οι αμερικανικές δυνάμεις έπρεπε να παραδώσουν μέχρι σήμερα 10 Σεπτεμβρίου τους κρατούμενους της φυλακής στις αφγανικές αρχές.

Η παράδοση του ελέγχου έγινε στη διάρκεια μικρής τελετής σήμερα. Ωστόσο, παραμένουν κάποιες διαφωνίες με τις ΗΠΑ, που θέλουν να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους κάποιους κρατουμένους. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Αφγανοί εκφράζουν ανησυχίες ότι αν οι ΗΠΑ διατηρήσουν τον έλεγχο τμήματος της φυλακής, θα δημιουργηθεί «ο δίδυμος αδελφός του Γκουαντάναμο».


σχετικα αρθρα