Η Ιρλανδία, η οποία δέχεται διεθνή οικονομική βοήθεια από το 2010, έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, εν τούτοις χρειάζεται να καταβάλει ακόμη «δύσκολες προσπάθειες» περικόπτοντας τις δαπάνες της, ενημέρωσε σήμερα Δευτέρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αφού προηγουμένως αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της χώρας. «Η οικονομία έχει αρχίσει να παρουσιάζει και πάλι σημάδια μέτριας ανάπτυξης, όμως οι κίνδυνοι επιδείνωσης παραμένουν αυξημένοι και απαιτούνται νέες και δύσκολες προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάκαμψης», υπογραμμίζει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, υποβαθμίζοντας τις αναπτυξιακές προβλέψεις για το 2012, από 0,5% σε 0,4%, και κυρίως για το 2013, από 1,9% στο 1,4%.

Τονίζοντας  πως η Ιρλανδία αναπτύχθηκε το 2011 (1,4%), το Ταμείο χαιρέτισε «τη σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει ήδη επιτευχθεί», ζητώντας παράλληλα «πιο στοχευμένα» μέτρα εξοικονόμησης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε η χώρα να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% το 2015.

Το ΔΝΤ ζητεί «βαθιές μεταρρυθμίσεις» στις κρατικές μονάδες ώστε να μειωθούν οι δαπάνες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, «κυρίως στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης».

Παράλληλα δεν αποκλείονται νέες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αναφέρει το Ταμείο, που έχει ήδη εγκρίνει την αποδέσμευση της νέας δόσης ύψους 920 εκατομμυρίων ευρώ προς το Δουβλίνο.