Σοκ προκαλεί η περίπτωση μαχητών του Τζιχάντ στο βόρειο Μαλί και φιλοδοξούν να εφαρμόσουν κατά γράμμα τη Σαρία (ισλαμικός νόμος), αφού έκοψαν το ένα χέρι και το ένα πόδι σε τέσσερις άνδρες που κατηγορούντο για ληστεία, σήμερα στο Γκάο, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.

«Οι ισλαμιστές του Μουτζάο (Κίνημα για την ενότητα και το τζιχάντ στη Δυτική Αφρική) που ελέγχουν το Γκάο, έκοψαν σήμερα το ένα χέρι και το ένα πόδι σε κάθε ένα από αυτά τα τέσσερα άτομα» που κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν πριν από λίγο καιρό σε ένα λεωφορείο στην περιοχή, δήλωσε τηλεφωνικά ένας εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της πόλης, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και από άλλο κάτοικο.

Σε τηλεφωνική επαφή με το Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του Μουτζάο δήλωσε κυνικά: "Εφαρμόσαμε σήμερα τη Σαρία σε τέσσερα άτομα.Τις επόμενες ημέρες, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τη Σαρία στους κλέφτες", επιβεβαιώνοντας εμμέσως τους ακρωτηριασμούς, αλλά χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Οι ακρωτηριασμοί πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Γκάο. Κανένας από τους μάρτυρες πάντως δεν ήταν σε θέση να πει σε τι κατάσταση ήταν οι ακρωτηριασμένοι και πού τους μετέφεραν στη συνέχεια.