Ακόμα ένα θύμα από το βακτήριο του άνθρακα καταγράφηκε στη Βρετανία τρεις εβδομάδες μετά το θάνατο ενός άλλου ατόμου από την ίδια ασθένεια, της οποίας έχουν καταγραφεί 10 κρούσματα στην Ευρώπη, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τη βρετανική υπηρεσία προστασίας της υγείας (HPA). Και οι δύο θάνατοι αναφέρθηκαν στο νοσοκομείο Βικτόρια του Μπλάκπουλ, στη βορειοδυτική Αγγλία, με την ΗΡΑ να κάνει λόγο για «επιδημία» της ασθένειας του άνθρακα στους τοξικομανείς που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Από τις αρχές Ιουνίου έχουν καταγραφεί δέκα κρούσματα σε χώρες της Ευρώπης: τέσσερα στη Βρετανία, τρία στη Δανία, δύο στη Γερμανία και ένα στη Γαλλία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ναρκωτικών και Τοξικομανών (OEDT) έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες ηρωίνης έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκτεθούν στο βακτήριο.

«Η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, αν η θεραπεία ξεκινήσει εγκαίρως. Είναι επομένως σημαντικό οι επαγγελματίες του τομέα υγείας να γνωρίζουν τα συμπτώματα και να είναι σε εγρήγορση ώστε να μην καθυστερήσει η διάγνωση», τόνισε ο Δρ. Φόρτσιουν Ενκούμπε, ιολόγος της ΗΡΑ.

Ο ίδιος κάλεσε όσους κάνουν χρήση ηρωίνης να απευθυνούν αμέσως σε γιατρό αν παρατηρήσουν ερυθρότητα ή υπερβολικό πρήξιμο στο σημείο όπου έκαναν την ένεση ή αν έχουν άλλα συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, ρίγος, έντονο πονοκέφαλο ή δυσκολία στην αναπνοή.