Άλλος ένας κρατούμενος στις φυλακές του Γκουαντάναμο βρέθηκε νεκρός, από αδιευκρίνιστα μέχρι στιγμής αίτια, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του νεκρού, ο οποίος αποτελεί τον ένατο συνολικά από την έναρξη της λειτουργίας του κέντρου το 2002. Οι φρουροί τον βρήκαν αναίσθητο το Σάββατο κατά τον έλεγχο ρουτίνας που έκαναν. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της βάσης όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

Ο αρχιπλοίαρχος Ρόμπερτ Ντουράντ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για κάποιον από αυτούς που δικάζονται από το ειδικό στρατοδικείο για εγκλήματα πολέμου. Δεν έγινε επίσης γνωστό αν περιλαμβανόταν στη μικρή ομάδα όσων αναμένουν την αποφυλάκισή τους και την επιστροφή στις πατρίδες τους.

Ο κρατούμενος βρισκόταν στην Πτέρυγα 5, τις εγκαταστάσεις υψίστης ασφαλείας όπου κρατούνται όσοι έχουν κατηγορηθεί ότι παρέβησαν τους κανονισμούς της φυλακής. Σύμφωνα πάντα με τον Ντουράντ πρόσφατα είχε επιτεθεί σε έναν φρουρό με ένα «κοκτέιλ σωματικών υγρών». Παλαιότερα έκανε απεργία πείνας και έχασε τόσο πολύ βάρος που οι φρουροί τον σίτιζαν υποχρεωτικά με συμπληρώματα διατροφής αν και ορισμένες φορές έτρωγε μόνος του και φαγητό.

«Την 1η Ιουνίου δήλωσε ότι δεν κάνει πια απεργία πείνας αλλά συνεχίστηκε η ιατρική παρακολούθησή του. Πρόσφατα το βάρος του είχε φτάσει στο 95% του ιδανικού» πρόσθεσε.