Όπως ανακοίνωσε σήμερα το κέντρο παρακολούθησης ισλαμικών ιστότοπων, ο ηγέτης της αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, επιβεβαίωσε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, χθες, τον θάνατο του επιχειρησιακού αρχηγού της οργάνωσης Αμπού Γιαχία αλ Λίμπι, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής τον Ιούνιο στο Πακιστάν.  Σε ένα βίντεο διάρκειας 42 λεπτών, ο Ζαουάχρι, επανεμφανίζεται ύστερα από τρεις μήνες στο φακό και επιβεβαιώνει το θάνατο του Λίμπι σε επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους στις 4 Ιουνίου στην περιοχή του Βορείου Ουαζιριστάν, στη μεθόριο με το Αφγανιστάν.

«Με το μαρτύριο του σεΐχη Αμπού Γιαχία, ο Αλλάχ ας το ελεήσει, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα προσηλώνονται στα γραπτά και στο μήνυμά του, αν ο Θεός το θέλει», δηλώνει ο Ζαουάχρι στα αραβικά.

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι το βίντεο δημοσιεύτηκε την παραμονή της μαύρης επετείου από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Ζαουάχρι δεν κάνει καμιά αναφορά στο χτύπημα που συγκλόνισε όλον τον κόσμο, αλλά κατηγορεί τον Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι ένα «ψεύτης» που εκλέχτηκε για να εξαπατήσει τους μουσουλμάνους.

Ο νεκρός πλέον επιχειρησιακός αρχηγός της οργάνωσης ήταν ένας Λίβυος που εθεωρείτο από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς της αλ Κάιντα και είχε εμφανιστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια σε βιντεοσκοπημένα μηνύματα.