Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) αξιολογήθηκε φέτος ως το κορυφαίο πανεπιστήμιο στον κόσμο, σύμφωνα με το έγκυρο «QS World University Rankings». Τις 10 πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν μόνο πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το MIT αναρριχήθηκε στην κορυφή, από την τρίτη θέση που κατείχε στην προηγούμενη κατάταξη. Δεύτερο εφέτος είναι το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, που έχασε την πρωτιά, και τρίτο το Χάρβαρντ.

Ακολουθούν τρία βρετανικά πανεπιστήμια. Το University College London (UCL) είναι τέταρτο, η Οξφόρδη παραμένει στην 5η θέση. Εκτο είναι το Imperial College London.

Τις υπόλοιπες θέσεις καταταλαμβάνουν αμερικανικά πανεπιστήμια. Το Γέιλ έπεσε στην έβδομη, από την τέταρτη θέση που κατείχε το 2011.

Ογδοο είναι το πανεπιστήμιο του Σικάγο, ένατο το Πρίνστον και δέκατο το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.
Η λίστα QS κατατάσσει τα 400 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου βάσει πολλών κριτηρίων, ανάμεσά τους την ευρευνητική δραστηριότητα, την ποιότητα της διδασκαλίας και το πόσο περιζήτητοι είναι οι απόφοιτοι στην αγορά εργασίας.

Από τα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατετάγη στις θέσεις από 451 έως 500, και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις θέσεις από 501 έως 550.