Την απόφαση να κλείσουν οριστικά την έρευνα για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, πήραν οι δικαστικές αρχές της χώρας, αφού κατέληξαν και επισήμως στο συμπέρασμα ότι έθεσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα για την ανατροπή του στις 11 Σεπτεμβρίου 1973.   
Ανήμερα της επετείου των 39 ετών από το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοτσέτ, το Εφετείο του Σαντιάγο με ομόφωνη απόφαση κήρυξε τη λήξη των ερευνών.   

Με ομόφωνη απόφασή του το Εφετείο του Σαντιάγο κήρυξε τη λήξη των ερευνών, ανήμερα της επετείου των 39 ετών από το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Τον Μάιο του 2011, οι αρχές είχαν διατάξει την εκταφή της σορού του Αλιέντε, ώστε να διαπιστωθεί αν ο πρόεδρος είχε δολοφονηθεί ή αν αυτοκτόνησε μέσα στο προεδρικό μέγαρο. Δύο μήνες αργότερα, οι ιατροδικαστές ανακοίνωσαν ότι ο Αλιέντε αυτοκτόνησε, επιβεβαιώνοντας την επίσημη άποψη αλλά και τις δηλώσεις στενών συνεργατών του προέδρου σύμφωνα με τις οποίες είχε ορκιστεί να πεθάνει με το όπλο στο χέρι.

Με την απόφασή του το Εφετείο επικύρωσε την έκθεση του δικαστή, Μάριο Καρόσα, ο οποίος ανέφερε ότι ο Αλιέντε αυτοκτόνησε με ένα αυτόματο ΑΚ-47 - δώρο του Φιδέλ Κάστρο - την ώρα που το προεδρικό μέγαρο βομβαρδιζόταν από τον στρατό.

Για τον θάνατο του Αλιέντε κυκλοφορούσαν πολλές φήμες. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι παλαιότερα υποστήριζαν ότι ο πρόεδρος δολοφονήθηκε από έναν πραξικοπηματία ενώ άλλοι έκαναν λόγο για «υποβοηθούμενη αυτοκτονία», ότι δηλαδή ο Αλιέντε αυτοπυροβολήθηκε μεν αλλά δεν πέθανε και τη χαριστική βολή του την έδωσε ένας από τους σωματοφύλακές του.

Σήμερα, η Χιλή τιμά σήμερα τα 39 χρόνια από το θάνατο του Αλιέντε. Ο πρόεδρος, Σεμπαστιάν Πινιέρα, θα καταθέσει αργότερα στεφάνι στον τάφο του πρώην προέδρου που πέθανε σε ηλικία 65 ετών.
TAGS