Το «σνομπάρισμα» του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου δείχνει ξεκάθαρα πλέον ότι οι σχέσεις των δύο στενών συμμάχων είναι τεταμμένες, με αφορμή το ζήτημα της προσέγγισης του ιρανικού ζητήματος.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε χθες ότι ο Ομπάμα δεν θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου αυτό το μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, διαψεύδοντας όμως ότι πρόκειται για άρνηση, προσθέτοντας ότι τα προγράμματά των δύο ηγετών «δεν είναι συμβατά». Φυσικά, κανείς δεν πιστεύει την εξήγηση του Λευκού Οίκου, με βάση τις έως τώρα εξελίξεις στο ζήτημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

Kαι μπορεί οι δύο ηγέτες να είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κατά την οποία επιβεβαίωσαν ότι θα συνεργαστούν, ωστόσο το Ισραήλ κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση για την ήπια αντιμετώπιση του ζητήματος, αφού δεν επιθυμεί άμεση επίθεση στις ιρανικές εγκαταστάσεις, αντίθετα από τον Νετανιάχου.

Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη», κατά τα πρότυπα Μπους, είναι και ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μιτ Ρόμνι, ο οποίος συμφωνεί με το Ισραήλ (αλίμονο!) θεωρώντας ότι ο αντίπαλός του είναι υπερβολικά σκληρός με το Τελ Αβίβ και ελαστικός με την Τεχεράνη.
 
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ παράλληλα άφησε αιχμές κατά της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον -χωρίς να την αναφέρει- η οποία δεν συμφωνεί με το να τεθεί «προθεσμία» προς το Ιράν.
 
Από το 2009 πάντως ο Νετανιάχου είχε συναντήσει τον Ομπάμα σε όλες του τις επισκέψεις στις ΗΠΑ, αν και δεν έλειψαν και κάποια ιδιαίτερα συμβάντα: Τον Μάρτιο του 2010, μάλιστα, Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν ότι ο Ομπάμα διέκοψε συνομιλίες με τον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο για να γευματίσει με την σύζυγό του Μισέλ και τις κόρες τους, αφήνοντάς τον να περιμένει για αρκετή ώρα. 
 
Ενόψει προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα, όπως και ο Ρόμνι προσέχει ιδιαίτερα τους χειρισμούς του όσον αφορά τους εβραίους ψηφοφόρους, αφού μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε πολιτείες όπως η Φλόριντα και το Οχάιο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Gallup πάντως ο Ομπάμα διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του (68 έναντι 29%).
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν δεν είναι το πρώτο αγκάθι στις σχέσεις των δύο ανδρών, αφού ένταση είχε σημειωθεί και από τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου τον Μάιο του 2011, που υποστήριξε την προοπτική της επιστροφής στα σύνορα του 1967, γεγονός που θα σήμαινε μεγάλες εδαφικές παραχωρήσεις του Ισραήλ.

Σε περίπτωση επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα ξέρουμε εκ των προτέρων έναν ηγέτη χώρας που θα του δώσει παγερά συγχαρητήρια...

Βαγγέλης Βιτζηλαίος