Τουλάχιστον 314 είναι οι νεκροί από τις δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες σε εργοστάσια στο Καράτσι και τη Λαχώρη του Πακιστάν, μέχρι τον μέχρι στιγμής απολογισμό, όπως μεταδίδει το Associated Press.
Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο υφαντουργίας στο Καράτσι προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 289 ανθρώπων, ενώ δεκάδες ακόμη εργάτες φέρουν εγκαύματα, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.  

Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνες, ενώ εκφράζουν φόβο για αύξηση του αριθμού των θυμάτων», δδήλωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Ικμπαλ Μαχμούντ.

«Είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων δεκαετιών, όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών», τόνισε.

«Δεκάδες γυναίκες περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων», είπε ο Αμπντούς Σαλάμ, γιατρός στο νοσοκομείο του Καράτσι και συμπλήρωσε ότι 65 εργάτες τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να πηδήξουν από τα παράθυρα για να γλιτώσουν από τις φλόγες.

«Ήταν τρομερό. Ξαφνικά όλος ο όροφος τυλίχτηκε στις φλόγες και ο καπνός, η ζέστη ήταν τόσο ασφυκτικοί που τρέξαμε στα παράθυρα, σπάσαμε τα κάγκελα και τα τζάμια και πηδήσαμε», είπε από το κρεβάτι του νοσοκομείου ο 32χρονος Μοχάμεντ Σαλέμ που έσπασε το πόδι του πηδώντας από το 2ο όροφο.

Σχεδόν 150 εργάτες βρίσκονταν στο εργοστάσιο όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, πρόσθεσε.

Τα αίτια της καταστροφής δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Ο υπουργός Βιομηχανίας της επαρχίας Σιντ δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα σε βάρος του ιδιοκτήτη για αμέλεια. 

«Διατάξαμε τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της πρόκλησης της πυρκαγιάς και γιατί δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου ώστε να μπορέσουν οι εργάτες να διαφύγουν», είπε ο υπουργός Ραούφ Σιντίκι.

Αργά χθες επίσης στη Λαχώρη, τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά σε εργοστάσιο κατασκευής πλαστικών σανδαλιών. Η φωτιά γρήγορα τύλιξε στις φλόγες το εργοστάσιο αυτό στη συνοικία Χοχάρ εγκλωβίζοντας τουλάχιστον 20 εργάτες, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες διάσωσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο στη Λαχώρη, η φωτιά στο εργοστάσιο προκλήθηκε από μια τεχνική βλάβη της γεννήτρια.