Η επικριτική στάση του υποψηφίου για την αμερικανική προεδρία, Μιτ Ρόμνι, απέναντι στη Ρωσία, αποδεικνύει ότι η αντίδραση της Μόσχας σε μια αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, αποτελεί τη σωστή πολιτική, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Reuters, αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Πούτιν αναφέρεται δημοσίως σε δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, ενώ υποστηρίζει ότι υπήρχαν «συν και πλην» στη στάση του Ρόμνεϊ απέναντι στη Ρωσία.

«Το γεγονός ότι ο Ρόμνι μας θεωρεί ως ο υπ' αριθμόν ένα εχθρό των ΗΠΑ και έχει σχηματίσει κακή άποψη για εμάς, αυτό είναι μείον. Αλλά το γεγονός ότι μιλάει καθ' αυτόν τον τρόπο -άμεσα, ειλικρινά και ξεκάθαρα- δείχνει ότι είναι ένας ευθύς και ειλικρινής άνθρωπος. Κι αυτό αποτελεί ένα συν. Θα επικεντρωθούμε στα συν και όχι στα πλην», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρόμνι είχε παλαιότερα δηλώσει ότι «η Ρωσία αποτελεί χωρίς αμφιβολία το νούμερο ένα γεωπολιτικό εχθρό μας» και είχε υποσχεθεί «λιγότερη ευελιξία και περισσότερη αποφασιστικότητα» στην πολιτική που θα ακολουθήσει όσον αφορά στη Ρωσία, αν καταφέρει να κερδίσει της προεδρικές εκλογές στις 6 Νοεμβρίου.

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον είχαν επιδεινωθεί μετά την εισβολή στο Ιράκ υπό την κυβέρνηση Μπους, αλλά βελτιώθηκαν το 2009 υπό την προεδρία του Ομπάμα.