Άνοιξαν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου ολλανδικού κοινοβουλίου το πρωί της Τετάρτης, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα πρόκειται να κυριαρχήσουν στο μετεκλογικό σκηνικό και στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.  Οι Φιλελεύθεροι του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και οι Εργατικοί του Ντίντερικ Σάμσομ βρίσκονται στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις, χωρίς να εξασφαλίζουν αυτοδυναμία -αν και οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται, καθώς ένας στους πέντε ψηφοφόρους εμφανιζόταν αναποφάσιστος πριν στηθούν τα παραβάν.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ολλανδίας είχε καταρρεύσει τον Απρίλιο εξαιτίας ασυμφωνίας (κατά άλλους, εσκεμμένου «τορπιλισμού» της συγκυβέρνησης από τον Βίλντερς με μικροπολιτικά κίνητρα) για μέτρα λιτότητας, τα οποία πάντως ο Μαρκ Ρούτε κατάφερε και πέρασε έπειτα. Παράλληλα, στην χώρα -μία από τις τελευταίες της Ευρωζώνης με άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση- διαδεδομένη είναι η δυσφορία για τα πακέτα στήριξης στους «υπερχρεωμένους» του Νότου.


Οι εκλογές στην Ολλανδία, η οποία θεωρείται «ανεμοδείκτης» για τις φιλοευρωπαϊκές και τις ευρωσκεπτικιστικές τάσεις στον ευρωπαϊκό Βορρά, εκτιμάται, όπως αναφέρει το Reuters, ότι θα οδηγήσουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό που θα είναι πρόθυμος αλλά «απαιτητικός» εταίρος στην Ευρωζώνη.


Στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης βρίσκονται τέσσερα κόμματα: Οι Φιλελεύθεροι (VVD) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το Εργατικό Κόμμα (PvdA) του Ντίντερικ Σάμσομ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) του Εμίλ Ρέμερ και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χερτ Βίλντερς.