current views are: 1

12 Σεπτεμβρίου 2012
Δημοσίευση13:05

Αφαιρούν τα «λουκέτα της αγάπης» από τη γέφυρα της Ρώμης

Τα χιλιάδες «λουκέτα της αγάπης» που κοσμούσαν μέχρι πρότινος την αρχαία ρωμαϊκή Μιλβία γέφυρα αφαιρούνται με τανάλιες από τις ιταλικές Αρχές σε μία προσπάθεια διαφύλαξης του ιστορικού μνημείου.  

Δημοσίευση 13:05’
αρθρο-newpost

Τα χιλιάδες «λουκέτα της αγάπης» που κοσμούσαν μέχρι πρότινος την αρχαία ρωμαϊκή Μιλβία γέφυρα αφαιρούνται με τανάλιες από τις ιταλικές Αρχές σε μία προσπάθεια διαφύλαξης του ιστορικού μνημείου.  

Τα χιλιάδες «λουκέτα της αγάπης» που κοσμούσαν μέχρι πρότινος την αρχαία ρωμαϊκή Μιλβία γέφυρα αφαιρούνται με τανάλιες από τις ιταλικές Αρχές σε μία προσπάθεια διαφύλαξης του ιστορικού μνημείου.   Η Μιλβία γέφυρα της Ρώμης, η οποία χρονολογείται από το 206 π.Χ., αποτελεί τα τελευταία χρόνια σύμβολο του έρωτα. Μία «φρέσκια» παράδοση θέλει τα νεαρά ζευγάρια να γράφουν τα αρχικά τους σε λουκέτα και να τα «κλειδώνουν», το ένα πάνω στο άλλο πετώντας το κλειδί στον Τίβερη – ένα είδος σύγχρονου «τάματος» έξω από τα θρησκευτικά συμφραζόμενα.  

Πηγή έμπνευσης της μόδας με τα λουκέτα αποτέλεσε η ιταλικής παραγωγής ταινία του Φεντερίκο Μότσια με τίτλο «Σε Θέλω» που προβλήθηκε το 2006. Οι Αρχές της πόλης είχαν τοποθετήσει ειδικούς στύλους αποκλειστικά για τα λουκέτα, καθώς ένας φανοστάτης παραλίγο να καταρρεύσει υπό το βάρος… του έρωτα.  

Αυτή την εβδομάδα όμως οι Αρχές αποφάσισαν να απομακρύνουν όλα τα λουκέτα, για να «επαναφέρουν την ευπρέπεια» της γέφυρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του δήμου της Αιώνιας Πόλης Τζάνι Τζακομίνι.  

Η παράδοση των λουκέτων μεταμόρφωσε την περιοχή σε νυχτερινό στέκι εφήβων. Την περασμένη Δευτέρα η αστυνομία συνέλαβε 17 άτομα με την υποψία χορήγησης μεθαμφεταμίνης σε νεαρούς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία επικαλούνται οι Αρχές, το 86% των κατοίκων της Ρώμης επιθυμεί να φύγουν τα λουκέτα από τη γέφυρα. Ωστόσο, υποσχέθηκαν ότι θα διαθέσουν χώρο για τα «λουκέτα της αγάπης» σε κάποιο μουσείο και ότι θα δημιουργηθεί επίσης ένας ειδικός χώρος σε πλατεία κοντά στη γέφυρα όπου οι ερωτευμένοι θα μπορούν να αφήνουν τα λουκέτα τους.  

«Η γέφυρα θα φρουρείται νυχθημερόν ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο», προειδοποίησε ο υπεύθυνος δημοσίων έργων του δήμου Στέφανο Ερμπάτζι.  

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Μότσια, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι είναι προτιμότερο οι έφηβοι να αγοράζουν λουκέτα παρά να κάνουν γκράφιτι, έκπληκτος δήλωσε στη Ρεπούμπλικα: «Είναι μεγάλη απερισκεψία η αφαίρεση των λουκέτων. Η Ρώμη παραδίδει στο Παρίσι την παράδοση της “γέφυρας της αγάπης”, η οποία γεννήθηκε εδώ και θα έπρεπε να παραμείνει εδώ», προσέθεσε, αναφερόμενος στην μεταφορά της συνήθειας σε γέφυρες της γαλλικής πρωτεύουσας τα τελευταία χρόνια.

 πηγή: tovima.gr


σχετικα αρθρα