Θέση υπέρ της απελευθέρωσης των τριών γυναικών, μελών του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών τον περασμένο μήνα πήρε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Η παράταση της κράτησής τους στη φυλακή μου φαίνεται ότι είναι αντιπαραγωγική», σημείωσε ο Μεντβέντεφ. «Μια καταδίκη τους με αναστολή, η οποία θα λαμβάνει υπόψη το χρόνο που έχουν ήδη εκτίσει, θα ήταν απολύτως επαρκής», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο Μεντβέντεφ επέκρινε τις γυναίκες αυτές, λέγοντας ότι «αηδίασε από αυτό που έκαναν, από το πως φαίνονταν, από την υστερία που ακολούθησε έπειτα από αυτό που έγινε».

Η φυλακή είναι «μια πάρα πολύ αυστηρή» ποινή εν γένει, σημείωσε ωστόσο, υπογραμμίζοντας ότι εκφράζει μόνον την προσωπική του άποψη και ότι δεν θέλει να ασκήσει επιρροή στην υπόθεση αυτή.

Οι τρεις γυναίκες βρίσκονται στη φυλακή από το Μάρτιο και η εκδίκαση της έφεσής τους αναμένεται να αρχίσει την 1η Οκτωβρίου.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Πούτιν αρνήθηκε να δηλώσει αν πιστεύει πως είναι αρμόζουσα η καταδίκη που επιβλήθηκε στις τρεις γυναίκες των Pussy Riot, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να αναμιχθεί στην υπόθεση.

Μετά τη δήλωση και του Μεντβέντεφ, φαίνεται πως η ρωσική ηγεσία κρατάει πλέον ηπιότερη στάση απέναντι στις φυλακισμένες γυναίκες.