Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν σήμερα το μεσημέρι από τα πυρά της αστυνομίας στην Υεμένη, καθώς προσπαθούσε να απωθήσει τους διαδηλωτές που επιχειρούσαν να εισβάλουν για δεύτερη φορά σήμερα στην αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Σαναά, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Το πρωί χιλιάδες διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλλουν στην αμερικανική πρεσβεία και οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις με αφορμή την αντι-ισλαμική ταινία που πυροδότησε την φονική επίθεση στη Βεγγάζη, η οποία προκάλεσε την οργή του Μπαράκ Ομπάμα και την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, καθώς και σε άλλες χώρες του μουσουλμανικού κόσμου.

Το πλήθος έσπασε τζάμια της ισχυρά φυλασσόμενης πρεσβείας πριν μπει τους χώρους του συγκροτήματος και το προσωπικό ασφαλείας ανοίξει πυρ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τότε, οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να απωθήσουν τους ως επί το πλείστον νεαρούς διαδηλωτές από το χώρο της πρεσβείας. Ωστόσο, οι διαδηλωτές παρέμειναν στο σημείο με αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες βίαιες συγκρούσεις.


Την Πέμπτη έχουν αναφερθεί επίσης διαδηλώσεις στην Τύνιδα, το Χαρτούμ του Σουδάν, την Καζαμπλάνκα και τα γραφεία του ΟΗΕ στη Γάζα.


Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα της Πέμπτης, επεισόδια είχαν επαναληφθεί για δεύτερη νύχτα έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο μετά από βραδινή συγκέντρωση της Τετάρτης.

Η ταινία του 56χρονου Αμερικανο-ισραηλινού Σαμ Μπάσιλ με τίτλο «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» ήταν η αφορμή για τη χτεσινή δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη. Σημειώνεται ότι η αμφιλεγόμενη ταινία που έχει πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο αίματος στις μουσουλμανικές χώρες,  εμφανίζει τον προφήτη Μωάμεθ σαν έναν τρελό, ερωτύλο, ψευτοθρησκευόμενο. Συνολικά κόστισε 5 εκατομμύρια δολάρια και εν μέρη χρηματοδοτήθηκε από περίπου 100 εβραίους δωρητές.

Tην ίδια ώρα, οι αφγανικές αρχές διέταξαν να μην επιτρέπεται η πρόσβαση στον ιστότοπο YouTube επ' αόριστον, ώστε οι Αφγανοί να μην μπορούν να δουν την επίμαχη ταινία, όπως ανέφεραν σήμερα κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

Αποσπασμα της ταινίας:  
Βίντεο από τη διαμαρτυρία στην Υεμένη: