Το καθεστώς του σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ, είναι «καταδικασμένο» δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ιρακινό ομόλογό του, Χοσιάρ Ζεμπάρι, στη Βαγδάτη.   
«Θεωρούμε ότι το καθεστώς Ασαντ είναι καταδικασμένο, δεν μπορεί να επιβιώσει. Έχουν διαπραχθεί τόσα εγκλήματα που το καθεστώς δεν θα επιβιώσει», σημείωσε ο Χέιγκ κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Ιράκ.

O βρετανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον ομόλογό του για την ανάγκη μιας «μετάβασης προς μια πιο δημοκρατική Συρία και με περισσότερη σταθερότητα». Είναι το μόνο μέσο για να αποτραπεί ένας εμφύλιος πόλεμος που παρατείνεται, η κατάρρευση του συριακού κράτους, μια ακόμη μεγαλύτερη συρροή προσφύγων και περισσότερες ανθρώπινες απώλειες».

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση για να επαναφέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία», υπογράμμισε ακόμη.

Η Βρετανία επανέλαβε ότι αντιτίθεται σε μια ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, παρά το γεγονός ότι η σύγκρουση έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 27.000 ανθρώπων από το Μάρτιο του 2011.