Στα δύο κόμματα που θεωρούνταν τα πιο «φιλοευρωπαϊκά» στην εκλογική μάχη στην Ολλανδία έδωσαν την ψήφο τους οι πολίτες της χώρας, αναδεικνύοντας ξανά στην πρώτη θέση τους Φιλελεύθερους του Μάρκ Ρούτε και δίνοντας μόλις δύο έδρες λιγότερες στους Εργατικούς του Ντίντερικ Σάμσομ -με ποσοστά που, για πρώτη φορά εδώ και καιρό, καλλιεργούν ελπίδες για έναν σταθερό κυβερνητικό συνασπισμό.  Mε το 96% των ψήφων καταμετρημένο το πρωί της Πέμπτης, το VVD του Μαρκ Ρούτε παίρνει 41 έδρες στο ολλανδικό Κοινοβούλιο. Ακολουθεί το PvdA του Σάμσομ με 39 έδρες στη Βουλή των συνολικά 150 εδρών.

Το τρίτο κόμμα, το σοσιαλιστικό SP -που αντιτίθεται γενικά στα πακέτα διάσωσης και λιτότητας των Βρυξελλών και είχε «σημαδευτεί» ως ευρωσκεπτικιστικό- ακολουθεί από απόσταση. 

Μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι ο ακροδεξιός λαϊκιστής Χερτ Βίλντερς (ο οποίος μάλιστα είχε ουσιαστικά προκαλέσει τις πρόωρες εκλογές), με τις έδρες του κόμματός του να πέφτουν από τις 24 στις 15. Την τέταρτη θέση τη μοιράζεται με τους κεντρώους Χριστιανοδημοκράτες, που κατέγραψαν το χειρότερο εκλογικό τους αποτελέσματα εδώ και δεκαετίες.
«Αύριο θα κάνω τα πρώτα βήματα για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης» δήλωσε στην ολλανδική κρατική τηλεόραση ο Ρούτε.  «Τηλεφώνησα στον Μαρκ Ρούτε για να του εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για το γεγονός ότι οι Φιλελεύθεροι είναι και πάλι το πρώτο κόμμα» ανέφερε από την πλευρά του ο αρχηγός των Εργατικών, Ντίντερικ Σαμσομ.

Η επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων δεν σημαίνει πως η χώρα θα κάνει πίσω από τη σκληρή στάση της απέναντι στις δημοσιονομικά «απείθαρχες» χώρες της ευρωζώνης: ο ίδιος ο Μαρκ Ρούτε λίγο πριν ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η χώρα θα επιμείνει στην αντιμετώπιση της κρίσης από κοινού με τη Γερμανία και τη Φινλανδία.

O Ρούτε δεν ανέφερε τα ξημερώματα της Πέμπτης με ποιο κόμμα θα ξεκινούσε για την αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου. Ρούτε και Σάμσομ είχαν αποφεύγει κατά την προεκλογική εκστρατεία να αναφερθούν στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, το οποίο και θεωρείται -μετά και το αποτέλεσμα- η πιθανότερη έκβαση.


Πηγή: tovima.gr