Η επιδημία αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό όχι μόνο δεν βρίσκεται σε ύφεση, όπως είχε αναφερθεί πριν από μερικές μέρες, αλλά αντίθετα επιδεινώνεται με τον απολογισμό να έχει διπλασιαστεί στους 31 νεκρούς σε διάστημα μιας εβδομάδας. «Η επιδημία δεν βρίσκεται υπό έλεγχο. Η κατάσταση είναι πολύ, πολύ σοβαρή» δήλωσε την Πέμπτη ο Γιουτζίν Καμπάμπι, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Κινσάσα.

Η επιδημία ξέσπασε στις 17 Αυγούστου στην επαρχία Οριεντάλε και έχει επίκεντρο τις πόλεις Ισόρο και Βιαντάνα.

«Αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα, η ασθένεια θα φτάσει και σε άλλα μέρη, ακόμα και σε μεγάλες πόλεις» προειδοποίησε ο Καμπάμπι.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η λίστα των 31 νεκρών περιλαμβάνει και πέντε εργαζόμενους των υγειονομικών υπηρεσιών.

Ο ιός Έμπολα, για τον οποίο δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, είναι ιδιαίτερα μολυσματικός και σκοτώνει έως και το 90% των θυμάτων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πολύ υψηλό πυρετό, εμετούς, διάρροια, εξωτερική και εσωτερική αιμορραγία.

Είχε εντοπιστεί το 1976 στην ΛΔ Κογκό, κοντά στον ποταμό Έμπολα.

Η επιδημία στο Κονγκό πιστεύεται ότι ξέσπασε από την κατανάλωση κρέατος μολυσμένων άλλων ζώων και το στέλεχος είναι διαφορετικό από αυτό που πρόσφατα προκάλεσε επιδημία στη γειτονική Ουγκάντα.

Ο ιός εκτιμάται ότι είναι σημαντική απειλή και για τους πληθυσμούς γορίλα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Η φυσική δεξαμενή του ιού πιστεύεται ότι είναι οι νυχτερίδες.

Πηγή: in.gr