Άσχημα νέα για τις θαυμάστριες του Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι ορισμένες από τις «περιπέτειές του» στην άγρια φύση ήταν προσεκτικά σκηνοθετημένες, υποστηρίζοντας υποστηρίζει ότι αυτό έγινε ώστε να τραβήξει την προσοχή του κόσμου σε σημαντικά προγράμματα για την προστασία της πανίδας. Σε συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με μια δημοσιογράφο που στο παρελθόν έχει καταφερθεί εναντίον του ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι ορισμένες φορές οι προσεκτικά σκηνοθετημένες περιπέτειές του ήταν υπερβολικές. «Φυσικά γίνονται υπερβολές. Και οργίζομαι για αυτό», φέρεται να είπε στην Μάσα Γκέσεν.

Η Γκέσεν προσκλήθηκε στο Κρεμλίνο μετά την απόλυσή της από ένα ταξιδιωτικό περιοδικό επειδή αρνήθηκε να στείλει δημοσιογράφους να καλύψουν την πρόσφατη πτήση του Πούτιν με ένα σμήνος γερανών. Η ίδια αφηγήθηκε τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο στο περιοδικό Μπαλσόι Γκαρόντ.

Σύμφωνα με την Γκέσεν ο Πούτιν υποστήριξε ότι δική του ήταν η ιδέα να εμφανιστεί με τίγρεις και λεοπαρδάλεις. «Ναι, ξέρω, τις είχαν πιάσει από πριν αλλά το σημαντικότερο είναι να τραβήξουμε την προσοχή του κόσμου στο πρόβλημα», φέρεται να είπε. «Ό,τι κάνω σ' αυτόν τον τομέα (την προστασία του περιβάλλοντος) δεν έχει σχέση με την πολιτική. Αλλά είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο που έχει τη δική μου θέση», πρόσθεσε.

Σκηνοθετημένη φαίνεται επίσης ότι ήταν η κατάδυσή του στη Μαύρη Θάλασσα, πέρσι, όπου υποτίθεται ότι ανακάλυψε αρχαίους αμφορείς. «Γιατί βούτηξα; Όχι για να δείξω το προγούλι μου αλλά για να διασφαλίσω ότι οι άνθρωποι θα μαθαίνουν ιστορία. Φυσικά ήταν στημένο», είπε ο Πούτιν, πάντα σύμφωνα με την δημοσιογράφο.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε σε δημοσιογράφους από το Σότσι όπου βρίσκεται ο Πούτιν αυτήν την εβδομάδα ότι η Γκέσεν παρουσίασε μια ορθή εικόνα της συνάντησης «εκτός από κάποιες ασήμαντες λεπτομέρειες».

Βίντεο που παρουσίαζαν τον πρόεδρο με διάφορα άγρια ζώα, από τίγρεις μέχρι φάλαινες, προβάλλονται τακτικά στη ρωσική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα όμως οι επικριτές του δεν δίσταζαν να σχολιάζουν ότι θυμίζουν προπαγάνδα σοβιετικού στυλ. Μάλλον δικαιώθηκαν...