Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στον Αραβικό κόσμο για μία ακόμα ημέρα. Τη σειρά της Αιγύπτου και της Υεμένης έλαβαν το Σουδάν, ο Λίβανος και η Τυνησία. Έως τώρα έχουν καταγραφεί 3 θάνατοι διαδηλωτών στο Χαρτούμ και άλλοι 3 στην Τύνιδα από συγκρούσεις ανάμεσα στον όχλο και τις δυνάμεις ασφαλείας. Ακόμη ένας νεκρός υπάρχει στην Τρίπολη της Λιβύης σε οδομαχίες. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.

Η γερμανκή πρεσβεία, όπως και εκείνη της Μ. βρετανίας στο Χαρτούμ πολιορκούνται ακόμη, ενώ διαδηλωτές πάτησαν στο έδαφος της  πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τύνιδα.  Φωτογραφίες δείχνουν κάποιες από τις πρεσβείες να παραδίδονται στις φλόγες. Η αμερικανική πρεσβεία στο Σουδάν είναι πλέον «ασφαλής», αφού απομακρύνθηκαν από εκεί οι οργισμένοι διαδηλωτές.

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατάφεραν νωρίτερα να εισβάλουν στην πρεσβεία της Γερμανίας στο Σουδάν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιισλαμική ταινία που έχει προκαλέσει οργή στο μουσουλμανικό κόσμο, αποκαθηλώνοντας το γερμανικό θηραιό και υψώνοντας την πράσινη σημαία του Ισλάμ.  Από τις συγκρούσεις στο Χαρτούν έχου σκοτωθεί τρεις Ισλαμιστές και έχουν τραυματιστεί πολλοί ακόμα.

Εν τω μεταξύ, στην Τρίπολη του Λιβάνου, πλήθος πυρπόλησε το αμερικανικών συμφερόντων υποκατάστημα της αλυσίδας γρήγορου φαγητού KFC, ενώ πριν από λίγο ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός σε επεισόδια στη λιβανική πόλη και άλλοι 25 τραυματίστηκαν.

Ακόμη, στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, όπου ως τώρα υπάρχουν τρεις νεκροί και τουλάχιστον 28 τραυματίες, διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στους τοίχους και εισέβαλαν στον περίβολο της αμερικανικής πρεσβείας, καίγοντας δέντρα, σπάζοντας τζάμια και δίνοντας μάχες σώμα με σώμα με τις δυνάμεις ασφαλείας. Παράλληλα, ένα αμερικανικό σχολείο στην Τύνιδα  πυρπολήθηκε και ακτακάηκε από τον όχλο.

Σε συνέχεια των παραπάνω, μόλις πριν από λίγο, ένοπλοι βεδουίνοι επιτέθηκαν σε βάση του ΟΗΕ στο βόρειο Σινά, στην Αίγυπτο. Ως τώρα έχουν καταστρέψει την εσωτερική υποδομή και πυρπολούν τον πύργο παρατήρησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε επιστολή στο Κογκρέσο ζητώντας την ενεργοποίηση του νόμου περί πολεμικών επιχειρήσεων, με σκοπό να μεταβούν άμεσα μονάδες πεζοναυτών σε Λιβύη και Υεμένη.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο των τεσσάρων Αμερικανών στο προξενείο στη Λιβύη. «Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε τους Αμερικανούς που εργάζονται στο εξωτερικό, είτε αυτό σημαίνει ότι θα αυξήσουμε την ασφάλεια στις διπλωματικές μας αποστολές, είτε να συνεργαστούμε με τις χώρες υποδοχής -που έχουν υποχρέωση να προσφέρουν ασφάλεια-- και ξεκαθαρίζοντας ότι όσοι βλάπτουν Αμερικανούς θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», σημείωσε ακόμα στην τελετή επαναπατρισμού των σορών του Κρίστοφερ Στίβενς, του διπλωμάτη Σον Σμιθ και των αξιωματούχοων ασφαλείας Ταϊρόν Γουντς και Γκλεν Ντόχερτι.

Πανικός στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ απειλές για βομβιστικές επιθέσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, αναστάτωσαν νωρίτερα την κοινή γνώμη.TAGS