Την αλ Κάιντα «φωτογράφισε» ο πρόεδρος της λιβυκής εθνοσυνέλευσης, Μοχάμεντ αλ Μεγκαρίεφ, για την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, η οποία προκάλεσε την Τρίτη το θάνατο τεσσάρων Αμερικανών, μεταξύ των οποίων και του πρεσβευτή Κρις Στίβενς. «Η ταινία προβάλλεται εδώ και έξι μήνες. Πως εξηγείτε ότι αυτό το περιστατικό συνέπεσε με την 11η Σεπτεμβρίου; Δεν θα πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες», δήλωσε ο Μεγκαρίεφ, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη και εναπόθεσε λουλούδια μπροστά στην κατοικία του Αμερικανού πρεσβευτή που έχασε τη ζωή του, η οποία βρίσκεται στο συγκρότημα του προξενείου.

Η επίθεση αυτή έγινε κατά την 11η επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, την ευθύνη για τις οποίες είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα.

Φανερά συγκινημένος, ο Μεγκαρίεφ εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια «ενός φίλου των Λίβυων, ο οποίος προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στη Λιβύη».

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης συνοδευόταν από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Γιούσεφ αλ Μάνγκους και μέλη του κογκρέσου.

Η επίθεση στο αμερικανικό προξενείο, η οποία αρχικά αποδιδόταν στους εξαγριωμένους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για μια αντιισλαμική ταινία, αποσπάσματα της οποίας προβάλλονταν στο Ίντερνετ, ήταν το αποτέλεσμα ως επί το πλείστον μιας συντονισμένης επιχείρησης, δήλωσε παράλληλα Αμερικανός αξιωματούχος.1

Παράλληλα, ανοιχτός είναι και πάλι ο εναέριος χώρος πάνω από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης, ο οποίος έκλεισε αργά χθες το βράδυ για λόγους ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του αεροδρομίου της πόλης.  «Ο εναέριος χώρος άνοιξε στις 12:30», τόνισε ο Τάμπα Μοχάμεντ.  

Νωρίτερα σήμερα, ο ίδιος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι ο εναέριος χώρος έκλεισε τη νύχτα για συνήθεις ελέχγους ασφαλείας, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους ελήφθη η απόφαση αυτή.