Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα ότι το Ιράν θα βρίσκεται στο κατώφλι της δυνατότητας κατασκευής πυρηνικών όπλων σε έξι με επτά μήνες αυξάνοντας έτσι την πίεση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να θέσει μια σαφή «κόκκινη γραμμή» στην Τεχεράνη.

Απευθυνόμενος προς το αμερικανικό κοινό, ο Νετανιάχου δήλωσε σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του σε αμερικανικά δίκτυα ότι μέχρι τα μέσα του 2013, το Ιράν θα βρίσκεται κατά 90% κοντά στον εμπλουτισμό ουρανίου που απαιτείται για πυρηνική βόμβα.

Ο ίδιος κάλεσε τις ΗΠΑ να θέσουν όρια τα οποία η Τεχεράνη δεν θα πρέπει να περάσει, διαφορετικά θα δεχτεί στρατιωτική επίθεση, κάτι που ο Ομπάμα έχει αρνηθεί να κάνει.

Η σπάνια αυτή δημόσια δήλωση για το θέμα από πλευράς Νετανιάχου σε συνδυασμό με την απόφαση του Ομπάμα να μην τον συναντήσει αργότερα μέσα στο μήνα, φέρνει στο προσκήνιο την βαθιά ρήξη που έχει επέλθει στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ και εντείνει την πίεση προς τον αμερικανό ηγέτη την περίοδο αυτή που βρίσκεται στην τελική ευθεία της προεκλογικής του εκστρατείας.