Η αστυνομία της Τσεχίας ανακοίνωσε πως κρατούνται 22 άτομα, ύποπτα για κατασκευή και διανομή φθηνής βότκας και εγχώριου ρούμι νοθευμένα με μεθυλική αλκοόλη, που σκότωσαν τουλάχιστον 20 άτομα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.    
Τα δηλητηριώδη ποτά μπορεί να προέρχονται από μια πηγή και οι ύποπτοι μπορεί να αντιμετωπίσουν έως και 10 χρόνια στη φυλακή, εάν κριθούν ένοχοι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή αρχηγό της αστυνομίας, Vaclav Kucera.   

Επιπλέον, η τσεχική κυβέρνηση στις 14 Σεπτεμβρίου επέβαλε επ' αόριστον απαγόρευση των πωλήσεων των σκληρών οινοπνευματωδών ποτών σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η αστυνομία και τελωνειακοί υπάλληλοι αναζητούν την πηγή του μολυσμένου ποτού και το δίκτυο διανομής του.  

«Πιστεύω ότι ήταν μια πηγή», δήλωσε ο Kucera, ο οποίος ηγείται της ομάδας διερεύνησης της υπόθεσης. «Έχουμε μετακινηθεί από τους λιανοπωλητές, οι οποίοι μερικές φορές επίσης νοθεύουν τα ίδια τα ποτά, προς τους αντιπροσώπους, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και οι παραγωγοί, και φτάνουμε στον προμηθευτή των πρώτων υλών».   

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί σε σοβαρή κατάσταση στη χειρότερη περίπτωση δηλητηρίασης από νοθευμένο αλκοόλ στη χώρα τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια.  

Η πώληση και το σερβίρισμα όλων των οινοπνευματωδών ποτών με πάνω από 20% περιεκτικότητα σε αλκοόλ «απαγορεύεται μέχρι την ανάκληση αυτού του εξαιρετικού μέτρου», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης. Η απαγόρευση περιλαμβάνει τόσο τα εγχώρια όσο και τα εισαγόμενα ποτά.  

Το κράτος συγκεντρώνει περίπου 750 εκατ.  κορώνες (40 εκατ. δολάρια) τον μήνα σε φόρους από τις πωλήσεις σκληρών οινοπνευματωδών ποτών, δήλωσε στην τηλεόραση ο Ladislav Mincic, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.  

«Εάν η απαγόρευση αυτή διαρκέσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα,» η υστέρηση των εσόδων «θα είναι μια πρόκληση για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι θα περιέπλεκε» τις προσπάθειες για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, είπε ο Mincic.  

Το μολυσμένο αλκοόλ πουλήθηκε σε φιάλες με πλαστά σήματα από τουλάχιστον δύο Τσέχους κατασκευαστές λικέρ και τα μπουκάλια δεν είχαν σφραγιστεί κατάλληλα, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στις 13 Σεπτεμβρίου.  

Το δηλητηριώδες ποτό πωλήθηκε σε εκπτώσεις σε φιάλες χαρακτηρισμένες ως βότκα ή tuzemak, ένα τοπικό ρούμι που μοιάζει με αλκοολούχο ποτό. Αρκετοί άνθρωποι τυφλώθηκαν ή έπεσαν σε κώμα μετά από την κατανάλωση του.